Bolno sjećanje na 2014. godinu: Suze, trauma i stres zbog opomene prirode

Vijesti 13. okt 202018:18 > 20:23
N1

Danas je Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa. Željezno polje u opštini Žepče prirodnu katastrofu preživjelo je 2014. godine kada je 108 kuća potpuno uništeno. Stanovnici su dobili nove domove ali ne i garanciju da sljedeći put razmjere katastrofe neće biti još veće.

Za nesanaciju klizišta izgovor je novac.

Bili smo na blizu 800 metara nadmorske visine kod jednog od najvećih klizišta na području opštine Žepče. U maju 2014. godine kiša je na ovom području padala 23 dana i cijelo područje bilo je pod vodom. Naskon procjena koje su rađene mještani kažu da kada bi se intenzitet padavina iz tog perioda ponovio, šteta bi bila duplo veća.

Kataklizma i strah riječi su kojima mještani opisuju sve što se dogodilo.

“Ja sam bio toliko prestravljen, to ne mogu nikako riječima da opišem, kakvi su to zvukovi, šta se to sve čulo, šta je to bilo sve. Klizište koje je iza nas je te večeri prvo pokrenuto. Ja sam to svojim očima gledao, strah panika, izmještanje ljudi. Dvije kuće su potpuno ovdje nestale, sve je potpuno nestalo, potonulo, panika”, rekao je Šaban Aganović, mještanin Željeznog polja.

“Samo plačeš, eto kako osjećaš, misliš na to i čim padne kiša strah te nigdje te nema ni na nebu ni na zemlji, ako padne kiša noću – ne spavaš. Sin mi je nakon toga psihički obolio, kuća mu je potpuno nestala, zatrpana jedva glavu izvukao. Dobio stres, liječi se lijekove troši”, sjetila se Selveta Fendi, mještanka.

“Mi sada imamo u Željeznom polju gorsku službu spašavanja. Postavili smo senzore na sva klizišta. Sanacija košta oko 3 miliona maraka, opštinski budžet je do 8 miliona. Svi bježe od sanacije velikih klizišta… To su ogromna sredstva. Sad miruje i nemamo nikakvih problema”, poručio je Haso Mandžuka iz Opštinskog vijeća Žepče.

2014. godine most nije postojao, put nije postojao, prethodni je bio 12 metara pod zemljom, 12 metara ispod nivoa. Sve je bilo pod vodom. Domovi ljudi su nestajali. Ostale su traume i kuće zatrpane pijeskom kao opomene da je priroda moćnija od čovjeka, da je moramo čuvati a da je dužnost vlasti da smanji rizik od prirodne katastrofe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad