Tužiteljstvo BiH i jeste i nije nadležno za istraživanje izbornih prevara

Vijesti 13. okt 202018:50 > 19:55
N1

Tužiteljstvo BiH i jeste i nije nadlaženo za istraživanje izbornih prevara i krađe identiteta za predstojeće lokalne izbore. Tako bi se ukratko mogao sažeti odgovor koji je stigao iz ove institucije.

Tužiteljstvo je nedavno zaprimilo određene podneske CIK-a, u kojima se navode određene neregularnosti u vezi biračkog procesa. Formirani su predmeti, navodi se u odgovoru ali i dodaje:

“Ukoliko Centralna izborna komsija dođe do saznanja o elementima kaznenih djela, u tom slučaju informiraju nadležne pravosudne institucije – entitetske ili Brčko Distrikta, ukoliko su u pitanju neregularnosti u segmentu lokalnih izbora, odnosno državne, ukoliko se radi o izborima za tijela i institucije na razini države BiH”.

Ili prevedeno Tužiteljstvo BIH ipak nije nadležno za prijave koje su proteklih mjeseci proslijeđene iz CIK-a.

Nekadašnji član CIK-a, danas anlitičar Koalicije “Pod lupom” Vahid Šehić komentira:

“Ono što moram da naglasim da je i mene iznenadila jedna takva odluka jer se radi o krađi identiteta, ali prekograničnom kriminalu, obzirom da su se te osobe čiiji se identitet krao prijavljivale iz Srbije i Hrvatske. I logika je ako se radi o takvoj vrsti kriminla da je nadležno Tužilaštvo BiH”. 

Krivični zakon Bosne i Hercegovine, direktno, ne poznaje materiju krađe identiteta u kontekstu izbornih prevara, ona su opisane kroz entitetske zakone gdje su propisane kazne i do pet godina zatvora. No broj prijava i lokacije s kojih dolaze upućuju na međunarodni organizovani kriminal, a on jeste u nadležnosti državnih pravosudnih instiitucija.

“Mi dok god imali situaciju gdje ne odgovaraju političke stranke za ono što primjerice rade članovi njihovih biračkih odbora, imaćemo ove probleme. Jer izvor svih problema jesu političke stranke”, kaže Šehić.

Cijela priča kulminirala je zahvaljujući javno objavljenom izvodu uz centralnog biračkog spiska koji je u međuvremenu uklonjen sa web stranice CIK-a rješenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka Na tom spisku podsjetimo pronađeno je preko 27.960 spornih birača. Upravo javnu objavu izvoda pozdravili su gotovo svi međunarodni zvaničnici, u Agenciji ustvrdili su da je narušena privatnost birača.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je ponovila:

“Radi se o odluci agencije koja nas je iznenadila. CIK je nagovjestio da će uložiti prigivor sudu. Vidjećemo što će sud reći, no birački spiskovi moraju biti javni spisi. Propisi koji tvrde drugačije moraju se mijenjati”.

Treba podsjetiti da je rok za podnošenje prigovora dva mjeseca i da je teško vjerovati da će sud donijeti odluku o objavi izvoda iz CBS do samih izbora, ako uopće donese odluku u korist CIK-a.

Na čekanju su i brojne prijave iz Transparency International koji je u dva mjeseca monitoringa zabilježio preko 1400 primjera zloupotrebe javnih resursa za izbornu kampanju, uputio 69 prijava. Praksa postaje sve otvorenija, jer sankcija ponovo nema, ili su slabe, upozoravaju.

U TI danas su se također prokomentirali rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, kazavši kako je trebao biti prepoznat javni interes.

Prema Tužilaštvu BiH, ali i i SIPA i OSA, kao državnim institucijama, Koalcija pod lupom uputila je također izvještaj u kojim se nalazi preko 250 osoba koje su prijavile da ih je neko lažno registrirao da glasaju putem pošte.

Reakcija nadležnih je izostala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad