Stotine mostarskih studenata diglo glas

Vijesti 14. okt 202016:58 > 17:00
Anadolija

Nekoliko stotina studenata Sveučilišta u Mostaru okupilo se danas na protestu ispred prostorija Rektorata, tražeći od ovog tijela da se "konačno počne baviti problemima studenata".

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Organizatori su naveli kako je uslijed pandemije koronavirusa došlo do novih problema u ovoj ustanovi, a kap koja je prelila čašu bila je odluka o pohađanju nastave na online platformi, koja je studentima obznanjena svega dva dana prije početka akademske godine.

Inicijator protesta Marko Vračević ponovio je zahtjeve nezadovoljnih studenata.

“Tražimo smanjenje školarine za 25 posto, punu transparentnost u radu Rektorata i Studentskog zbora te ukidanje online nastave. U skladu s budžetom Sveučilišta, a riječ je o milionskim iznosima, smatramo da smanjenje od 25 posto ne bi znatano utjecalo na prihode uposlenih. Napominjem da su mnogi roditelji studenata u vremenu pandemije ostali bez zaposlenja”, rekao je Vračević.

Ponovio je i kako je kvalitet online nastave loš kao i da školarina u prosjeku iznosi oko 750 KM po semestru. Poručeno je i da današnji nije politički skup, te da uprkos tvrdnjama iz Studentskog zbora on nema veze s predizbornom kampanjom.

“Mi se samo zalažemo za prava studenata. A politiku imamo u Rektoratu i Studentskom zboru. Taj zbor nije naš, jer se dugo ne zalaže za prava studenata. Rektoratu za kraj poklanjamo prigodan poklon – digitron da izračunaju koliko je 25 posto i loptu koju odsad mogu ‘napucavati’, kao što su dosad nas”, dodao je Vračević.

Student Pravnog fakulteta Dario Hrkać kazao je kako Rektorat i Studentski zbor ignorišu sve što je dosad radio, kao i poruke koje im je odaslao.

“Veliki je broj studenata iz drugih gradova i općina koji su unaprijed platili stanarine u Mostaru ili boravak u Studentskom domu. Odluka o online nastavi je sramna i ključni je razlog zašto smo danas ovdje. Mnogo je problema i nadam se da je ovo početak promjena u životu studenata u Mostaru. Kolektivna šutnja koju smo dosad imali bila je veliki problem. Njima je važna samo uplatnica”, naveo je, kazavši i kako bi sasvim sigurno na protestu bilo više studenata da nije pala kiša.

Mladen Tomić, student Kriminalistike, ispričao je konkretan slučaj svog prijatelja, koji se nedavno nije uspio upisati na isti studij.

“On je prethodno išao na Ekonomski fakultet. Prvi semestar prošle godine platio je 750 KM, da bi danas – godinu kasnije kada je došao upisati studij Kriminalistike, Sveučilište od njega zatražilo uplatu od 750 KM za drugi semestar prošle godine koji nije ni pohađao, 100 KM za ispisnicu i 750 KM za upis na novi studij. To nije uredu i očigledno je da njih zanima samo novac. Studenti danas prema nekim izračunima finansiraju 90 posto našeg fakulteta. To je dakle privatni fakultet”, naveo je te pobrojao i probleme sa online nastavom:

“To je prije svega konstantno rušenje servera za nastavu. Kada bi nas bilo priključeno po stotinu i više, ništa nismo uspijevali uraditi. Zbog toga smo kasnije padali na ispitima. Na online ispitima se znalo dešavati da pored profesora plače dijete ili supruga udara lončićima za kuhanje. To zaista nije uredu.”

Podsjećamo, prethodnih dana iz Studentskog zbora Sveučilišta tvrdili su da današnji protesti imaju političku pozadinu te da su dio predizborne kampanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad