Za Parlament BiH krize nema

Vijesti 14. okt 202017:22 > 20:12
N1

Korona kriza nije omela Parlamentarnu skupštinu da pokrene postupak nabave tri službena vozila, sa luksuznom opremom. Sve će to koštati porezne obveznike više od 300 hiljada maraka. U Kolegiju Zastupničkog doma ne znaju za kupovinu limuzina, ali se jedan od članova požalio kako je na putu doživio kvar na službenom automobilu. Opozicija i građani se pitaju da li je nabava u teškom ekonomskom trenutku baš toliko neophodna?

Kriza drma privredu i građane, država i dalje u izobilju. Državni parlament ne odustaje od luksuzne kupovine tri automobila, vrijednosti 337.000 maraka sa PDV-om.

Rok isporuke limuzine je 30 dana. Zašto i kome je vozilo namijenjeno, ne znaju u skupštinskom Kolegiju, ali se Borjana Krišto požalila kako je na putu doživjela da je službeni automobil u kojem se vozila stao na cesti.

“Ostali smo, mogli smo doživjeti i nezgodu sa takvim jednim kvarom. Ali, to je stvar Parlamentarne skupštine. To nije moj posao”, kaže Krišto .

Bez obzira na kvar, Krišto ne zna hoće li dobiti novo službeno vozilo:

“Postoje tijela PS koja odlučuju što treba, tako dalje. Tako da mi nikakve odluke ne donosimo”.

U opoziciji upozoravaju kako je nabava automobila trebala biti spriječena prije usvajanja državnog budžeta. Ali, nije.

“Onoga trenutka kada je usvojen budžet, automobili su praktično kupljeni. Ovo je sad samo tehničko provođenje. I tada smo bili protiv”, ističe Saša Magazinović, SDP BiH.

Ako su nova vozila uistinu potreba, moraju li biti toliko luksuzni, pitaju u Transparencyju.

“Moramo reći da se radi o veoma luksuznim automobilima gdje se traži navigacija, sa minimalno osam zvučnika, sa dva kolor displeja, traži se podrška za leđa, daljinsko ortvaranje prtljažnika, multifunkcionalni kožni upravjač. Čini se kako javni sektor zapravo krizu i ne osjeća”, zaključuje Damjan Ožegović, TI BiH.

Građani podijeljenog stajališta.

“Ne čudi me uopšte. Ja stvarno ne mogu više da komentarišem političko stanje u BiH. Meni je toga preko glave”.

“Puno ljudi ostaje bez posla… Mislim da im to nije baš potrebno u ovom trenutku”.

“Država mora da funkcioniše. Tako da, ok je”.

Ne treba, ipak, zanemariti da je prvobitna namjera Parlamenta, samo nekoliko sedmica ranije, bila kupnja vozila u vrijednosti od čak 660.000 KM. Nakon što su se predomislili, iznos je prepolovljen.

No, Parlamentarna skupština još planira nabaviti i namještaj za 138.000, tepihe za 16.000 i umjetničke slike za 5.000 maraka.

Država se očito ne da omesti korona krizom. Kapital i potrošnja na luksuz idu prema planu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad