Apelacija Bejtulaha i Jakupa Ilijazija protiv RS-a (ne)otvara pandorinu kutiju

Vijesti 14. okt 202018:07 > 19:41
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Bejtulaha i Jakupa Ilijazija protiv Republike Srpske. Apelantima je 1993. godine u Gradišci minirana kuća, a nakon višegodišnje pravne borbe Ustavni sud je donio odluku da im se mora isplatiti odšteta za uništenje kuće koja se nalazila pored tamošnje policijske stanice. Ustavni sud BiH utvrdio je povrede Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Većinom glasova Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Ilijazija iz Sjeverne Makedonije. No, ovaj sud je još u martu 2013. godine utvrdio da se dvojici apelanata mora nadoknaditi šteta prouzrokovana miniranjem njihove imovine u Gradiški. Predmet je tada vraćen Osnovnom sudu na odlučivanje za visinu naknade štete. To se i dogodilo presudom iz 2016. kojom je naložena isplata nešto više od 39 hiljada maraka sa kamatama – shodno zahtjevu apelanata. No, ovu presudu je osporio Okružni, a kasnije i Vrhovni sud Republike Srpske suprotno ranijoj odluci Ustavnog suda BiH.

“U konkretnom slučaju radilo se o miniranju porodičnih kuća kraj policijske stanice, a Republika Srpska nije nikada provela nikakvu istragu oko toga zašto se to desilo i ko je to uradio. Stoga je ova odluka, reako bih, drugačija nego što su druga pravna i činjenična stanja. Ne očekujem da će ova odluka izazvati nekakav slijed apelacija, odnosno zahtjeva svih u Bosni i Hercegovini koji su imali oštećenja svoje imovine jer ovaj pravni stav nije ništa novo”, ističe Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Odluka predstavlja presedan u dosadašnjoj praksi sudova – stava je Milan Petković, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske. Petković, inače advokat, smatra da i dalje ostaje otvoreno pitanje zastare i pasivnog legitimiteta.

“Ono što je sigurno indikativno je to da imamo dva izdvojena mišljenja sudija Ustavnog suda – profesora Simovića i gospodina Tadića. Volio bih da pročitam i njihovo pravno mišljenje jer sigurno da je značajno, te da ovdje ima mnogo spornih pitanja. Ova odluka će možda otvoriti neku pandorinu kutiju u Bosni i Hercegovini. Znamo da je rušenja imovine bilo na svim stranama – ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH. Građani će sada sigurno, iznova i iznova, tražiti svoja prava na sudovima u Bosni i Hercegovini, a vidjećemo kakve će se odluke i stavovi zauzimati u budućnosti”, kaže Petković.

Vrhovni sud Republike Srpske dva puta je odbio reviziju apelanata. U jednoj od presuda se navodi da je u vrijeme ratnih razaranja svakodnevno uništavana imovina građana – zaključujući da bi bilo iluzorno očekivati ispitivanje rušenja svakog objekta po službenoj dužnosti. Podsjetimo na dio iz tužbe Bejtulaha i Jakupa Ilijazija…

“Dalje je u tužbi navedeno da rušenje kuće u suvlasništvu apelanata nije posljedica ratnih djelovanja, već da je to teroristički akt koji su tuženi bili dužni da spriječe. Iako je, prema organizaciji Republike Srpske, to bilo u nadležnosti prvotuženog, općepoznata je stvar da su općine putem svojih organa vršile stvarnu vlast i nad poslovima javne sigurnosti”.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije za komentarisanje već za provođenje, poruka je potpredsjednika Republike Srpske Ramiz Salkić.

“Ono što je važno u ovom, a i u drugim slučajevima je da mi imamo presude. Činjenica da entitet Republika Srpska ne provodi odluke Ustavnog suda BiH, a i nekih drugih sudova, ne znači da ljudi trebaju odustati od apelacija i tužbi. Mi ćemo prije ili kasnije kao Bosna i Hercegovina postati pravna država i moraće se provesti sve odluke i izvršiti sve nadoknade koje su presuđene. Pozivam sve građane u ovom entitetu koji su oštećeni, čija je imovina uništetna i koji su na različite načine pretrpjeli određenu štetu da traže načina i pravnim putem dođu do odštete i te vrste satisfakcije. To je, između ostalog, i jedini put da mi izvršimo takvu nadoknadu i da doživimo kakvu takvu satisfakciju na prostoru ovog entiteta”, smatra Salkić.

Postupak nije bio pravičan i vodio se na štetu apelanata – zaključak je iz odluke Ustavnog suda BiH uz podsjećanje da su nadležni Vrhovni i Okružni sud grubo ignorisali raniju odluku. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad