Sjednica uz pridržavanje mjera, a na kafi "opušteno"

N1

Nakon niza online sjednica, u poslaničke klupe sjeli su i poslanici Parlamenta FBiH. Sjednica koja je zbog epidemioloških mjera održana u hotelu Hills, događa se u jeku krize koja potresa Vladu FBiH, no to nije spriječilo usvanje niza zakonskih i drugih rješenja.

Fizička distanca nije spriječila poslanike u Parlamentu FBiH da približe stavove. Iako zvanično ne postoji koalicija koja podržava rad Vlade, dio tačaka dnevnog reda dobio je podršku.

“Koalicija ne postoji na državnom nivou, tako ni na federalnom. Naši ministri su samo taoci u toj Vladi iz razloga što SDA i HDZ ne mogu da se dogovore i formiraju novu Vladu”, tvrdi Azra Hadžić Bećirspahić, poslanik SBB.

“Parlamentarna većina po izjavama zvaničnih politika ne postoji, ali vidjeli ste da u nekim tačkama koje su ipak prošle postoji ipak parlamentarna većina, vjerovatno su to interesi tih koji učestvuju u radu Parlamenta. E sad, šta znači parlamentarna većina – to je 50 glasova u Predstavničkom domu“, ističe Zijat Mušić, poslanik SDA u Parlamentu FBiH.

“Iz razgovora sa kolegama, osjete se frustracije kod mnogih kolega jer mi radimo sa starom Vladom koja je u tehničkom mandatu, bez programa, bez plana”, dodaje Nihad Čolpa, nezavisni poslanik.

Nakon niza online sjednica, današnja rasprava vodila se uživo. Usvojen je između ostalog Zakon o računovodstvu i reviziji FBiH, podržano osnivanje Vijeća za djecu, te odobrena uspostava Registra računa fizičkih osoba.

I dok je radni dio sjednice protekao uz najstrožije epidemiološke mjere, onaj neformalni tekao je sasvim uobičajno uz druženje i kafu.

“Ovaj kafe izgleda isto kao i svaki drugi kafe u gradu Sarajevu i u BiH, tako da onaj ko želi da pazi i ko želi da drži distancu, on će se držati”, kaže Irfan Čengić, SDP.

“I van Parlamenta i van ovog hotela isto svi zajedno po kafama, ne vidim apsolutno problem zašto ne bismo održavali sjednice”, navodi Bećirspahić.

Za sutra je zakazana 15. redovna sjednica, koja će se takođe održati u hotelu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad