Konaković za N1: Saopštenja s derneka

Vijesti 14. okt 202020:32 > 21:03
N1

Kantonalni odbor Demokratske fronte pozvao je sinoć putem saopštenja za javnost "stranke takozvane Četvorke, a posebno Socijaldemokratsku partiju BiH i Našu stranku da se očituju u vezi sa navodima lidera “Četvorke” Elmedina Konakovića, o tome da je Hrvatima onemogućeno pravo biranja svoga predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine". U emisiji Pressing to je prokomentarisao lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

“Legitimno predstavljanje bi uništilo ovu zemlju. Legitimno predstavljanje kako ga vidi Dragan Čović kroz HDZ da Hrvat iz Sarajeva ili Hrvat iz Zenice nisu Hrvati koji bi trebali učestvovati u Domu naroda. DF ponovo piše saopštenje sa nekog derneka. Ne vjerujem da im sad kancelarija radi. Inače, rade iz nekog kafanskog ambijenta, neko sjedne i natipka i kaže neku glupost. Dakle, Željko Komšić u svom prvom mandatu kao legitimno izabran predstavnik Hrvata nikada nije otišao na prostore sa većinskim hrvatskim stanovništvom. Nije otišao ni u Ljubuški ni u Široki. Mogao je tada SDP-u pomoći da postane najveća državotvorna stranka u ovoj zemlji. Mogao je svojim aktivizmom razviti predrasude koje kreira Dragan Čović, u to ime kako je Sarajevo neprijatelj dijelova BiH u kojima ne živi većinski bošnjački narod. To su gafovi. Danas uživa i ponaša se isto kao u Parlamentu u koje za četiri godine nije se javio ni jednom i nije poveo ni jednu ozbiljnu inicijativu”, rekao je Konaković. 

VEZANE VIJESTI

Naveo je da je važna konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH.

“Pitanje predstavnika u Predsjedništvu, člana hrvatskog naroda ne može se rješavati bez rješavanja pitanja Sejdić-Finci i uloge građana ostalih i svih ljudi. Znamo za procedure u kojima je File nudio neka rješenja, protivio se Dragan Čović. To je jeftini populizam Komšića. Ono na čemu on gradi svoju političku karijeru”, istaknuo je.

#related-news_0

Kazao je i da nije za stavove Čovića i Dodika.

“Mi smo isključivo za multietničnu BiH. Ja zato imam s njim probleme. Dok me optužuje Komšić, istovremeno me Izetbegović i njegovi botovi optužuju što sam renovirao Pravoslavnu kapelu u KS-u dok sam bio premijer. To su ljudi koji jeftinim populizmom ne rješavaju ni jedan problem. Najvažnija stvar koju sam naučio u poltici je od prof. Kasima Trnke: Spoj građanskog i etničkog stoji u Ustavu BiH i tome treba naći mjeru. Ne smije se hrvatski narod posmatrat agresivno u BiH. Mora se naći način da izraze političke stavove. A Komšić je imao priliku to da riješi”, kazao je Konaković u Pressingu na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad