Konaković: Dodik i Čović se neće moći igrati s nama kao sa Izetbegovićem

Vijesti 14. okt 202021:26 > 21:44
N1

Lider naroda i pravde Elmedin Konaković, večeras u Pressingu na N1 je kazao, da dvije stvari sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem vidi drugačije.

“Prvo, on vanistitucionalno djeluje i u SDA. Ne poštuje organe stranke, njene zaključke, tu politiku vodi i kreira sam. Više boli što ne poštuje institucije ove države. Kojović je rekao jednu dobru dijagnozu: Ove su stranke napravile sistem u kojem vas štite stranke, a ne štite vas državne institucije. Ako želite bilo kakvo pravo može kroz stranke, a ne može kroz institucije. Zapravo, on je na to pristao. Pristao je da ta priča Dodika i Čovića o isključivo etničkom konceptu u BiH zapravo, evo tim djelovanjem, odlaskom tamo kod Plenkovića, samo se sa time složio, umjesto da vrisne i kaže “ne, ne može, Bošnjaci to neće, Bosanci to neće””, rekao je Konaković.

Hoćete li izaći Izetbegoviću na megdan?

“Ovim tempom kojim se razvija Narod i pravda, sad u 43, a do narednih izbora sigurno u barem stotinjak općina ćemo imat kadidata za člana Predsjedništva. Da li će to biti neko od nas ili ćemo to u široj bosanskoj platformi okupljenoj oko koncepta programa, mjera principa, nastupiti sa ljudima sličnim, naravno, prerano je govoriti. Narod i pravda sa 43 organizacije i  infrastrukturom koja još nije razvijena i nije neko ko sad treba lupa šakama od sto. Mislim da ćemo u te 43 opštine pobijedit SDA”, istaknuo je Konaković. 

Ima li tu Republike Srpske?

“Ima tu dobra priča u kojoj nas optužuju. U Višegradu imamo ekipu vrhunskih ljudi…”

Optuženi ste da rušite u Višegradu bošnjačko jedinstvo?

“Jeste, rušimo to jedinstvo koje je 1997. imalo 7000 glasova, a SDA nas je dovela sa ovim jednim odbornikom koji sada ronda na 307 glasova. I buni se se što je snažna vojska koja je branila BiH stala na liste, i njima to smeta”.

Kako biste sa Dodikom i Čovićem?

“Kad sjednemo sa Dodikom i Čovićem nećemo tražit pregovarača, da naše žene budu direktorice ustanova, direktori OSA-e… nećemo pijačarski pregovarat u ime Bosanaca i Bošnjaka kako rade danas. Oni su ostvarili svoje ciljeve i istovremeno su im isporučili kompletnu državu. Pogledajte tu priču oko Doma naroda, Dodika I Čovića koji imaju aposolutnu vlast, njih dvojica su zakonodavci u BiH, jer šta oni neće – ne prolazi. Zamislite da je Izetbegović ostavio Zvizdića na čelu Vijeća mInistra i da je umjesto Dušanke Majkić, Ivanić, a da su u Zenici istovremeno glasali gdje su glasali za HDZ, da su podržali SDP, i da imamo po dva kod Hrvata i Srba. Zvizdić je danas mogao legalno i legitmno vodit ovu državu naprijed. Ispunio sve želje kad je riječ o KCUS i prof. Izetbegović. To su zahtjevi pregovarača sa ove strane, kad dođe ozbiljna ekipa. Pročitao sam o sebi neki dan… Tagovao me na Twitteru Ognjen Tadić i rekao suštinu naših odnosa: Ma vi samo nešto pametujete, ima taj Konaković koji je uzeo pušku i ratovao protiv nas, kad smo ratovali, a istovremeno je hrabar da napravi kapelu vidovdanskih heroja zato što je današnje vrijeme i znamo da bi on ponovo ratovao a znamo da i ponovo i ne bi. Imamo puno dokaza i argumenata zašto ljudi isporučuju sistem i zašto slabe institucije države, i zašto idu niz dlaku Dodiku i Čoviću a zapravo samo verbalno galame. To su primjeri, i mi nećemo raditi tako, radit ćemo potpuno drugačije. Prvi pregovor uslova će biti da se riješe ključna pitanja u RS kad je riječ o Bošnjacima, koliko ima tamo zaposlenih ljudi, šta je sa bosanskim jezikom, grupom nacionalnih predmeta… Kada je to ova strana postavila, nikad”, zaključio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad