Policajci će prvo upozoravati građane u KS, a one koji se ogluše kažnjavati

Vijesti 15. okt 202012:08 > 12:21
Youtube

Nakon što je broj oboljelih od početka oktobra na području Kantona Sarajevo drastično porastao, Krizni štab Ministarstva zdrvastva Kantona Sarajevo donio je dvije nove naredbe koje su od danas stupile na snagu. Odnose se na nošenje maski i na otvorenom prostoru, te smanjenju broja ljudi koji mogu boraviti u zatvorenom, odnosno na otvorenom prostoru.

“U prvoj sedmici oktobra bilo je 155 novozaraženih, a u drugoj 319. Današnji podaci poakzuju da je broj novozaraženih 111 i imali smo četiri smrtna slučaja. U izolatoriju je trenutno 49 hosipitaliziranih. Iz tog razloga Krizni štab KS je donio naredbe koje traju do 31. oktobra. Pratit ćemo epidemiološku situaciju i vidjeti promjene”, kazala je pomoćnica ministra zdravstva KS dr. Alma Kadić.

Podsjetila je da je broj osoba koje mogu biti u zatvorenom prostoru smanjen na 30 osoba, a na otvorenom 60. Pravni subjekti moraju osigurati klizno radno vrijeme kako bi se smanjile gužve u prijevozu, a svi oni koji imaju više od 20 zaposlenih moraju donijeti krizni plan pripravnosti kojim će biti usklađena organizacija rada u skladu sa smjernicama Federalnog i Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Džafer Hrvat kazao je kako će policijski službenici vršiti nadzor. Na početku će upozoravati i informisati građane o ovoj naredbi, a oni koji se budu oglušili mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM.

“Nećemo zapostaviti svoje redovne poslove i zadatke. Pomoći ćemo građanima da razumiju ovo što je doneseno”, poručio je Hrvat.