Iz EK osude zbog imenovanja ulica u BiH po Budaku, Francetiću, Busuladžiću…

Vijesti 15. okt 202012:52 > 12:58
N1

"Evropska Komisija svjesna da je nekoliko ulica trgova i zgrada u Bosni i Hercegovini nazvano po kontroverznim pojedincima povezanim sa Drugim svjetskim ratom ili sukobima iz devedesetih godina, među kojima su ratni zločinci koje su osudili međunarodni tribunali i poziva vlasti u toj državi da krivično kazni negiranje najtežih zločina", navodi se u dopisu Evropske komisije koje potpisuje komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

“Okvirna odluka Savjeta o borbi protiv rasizma i ksenofobije iz 2008. godine, koja je dio pravne tekovine EU, poziva sve države članice EU da, između ostalog, krivično kazne javno odobravanje, negiranje ili grubu banalizaciju zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na način koji će vjerovatno podstaći na nasilje ili mržnju. Podstiču se sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati da učine isto”, navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje francuske evroposlanice Dominik Bild (Dominique Bilde), članice ultradesničarske stranke “Nacionalni front” koja pripada političkoj grupaciji istog usmjerenja u Evropskom parlamentu “Identitet i Demokratija” (ID), javlja reporter N1 iz sjedišta Evropske unije Nikola Radišić.

Bild je tražila odgovore o ulicama koje nose imena “istaknutih pripadnika Ustaškog režima”, posebno “Mila Budaka” i “Jura Francetića” u Mostaru, koji su “direktno odgovorni za masakr nad Jevrejima i Srbima u Bosni i Hercegovini”, ali i imenovanje osnovne škole u Sarajevu po Mustafi Busuladžiću “čije pisanje je pokazalo otvoreni afinitet prema nacističkom režimu i ustašama”, a koje je Izrael i zvanično osudio.

“Pomno nadgledamo ovo pitanje i u političkom dijalogu sa Bosnom i Hercegovinom nastavit ćemo da ponavljamo potrebu da se ‘preduzmu konkretni koraci za promociju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata’, kako je navedeno među ključnim prioritetima postavljenim u Mišljenju Komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU”, naveli su u Briselu i dodaje da se to odnosi i na poricanje zločina.

“U Mišljenju Evropske Komisije primjećuje se i da ‘revizionizam i poricanje genocida protivrječe najosnovnijim evropskim vrijednostima'”, navodi se u saopštenju i dodaje da će predstojeća 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma biti prilika da se razmisli i o pitanju uvredljivih simbola u javnoj sferi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad