Kako je Nenad Nešić?

Vijesti 15. okt 202013:11 > 13:15
N1

Nakon jučerašnjih sastanaka u Vladi Republike Srspke, usmjerenih na DNS, lider te stranke Nenad Nešić podnio je ostavku, iako je tokom dana bilo izjava da će biti smijenjen. Provladini mediji prenijeli su da je ostavku na mjesto direktora Puteva RS podnio zbog zdravstvenih razloga. Danas za N1 kratko kaže da će stav stranke po pitanju funkcionisanja koalicije u RS biti poznat sutra.

“Sjednica Predsjedništva će biti održana najvjerovatnije sutra i tada će se sve znati”, rekao je Nešić.

Pojedini visoki funkcioneri DNS-a glasno izjavljuju daviše ne mogu da kao stranka trpe pritiske i razna obezvređivanja, te najavljuju da će svoje političko djelovanje nastavti mimo koalicije predvođene SNSD .

Kako saznajemo, SNSD nije DNS-u oprostio konstantno suprotstavljanje u Prijedoru, ali i Čelincu, Srpcu. Milorad Dodik Nešića je optužio da šuruje sa opozicijom, te da se ne angažuje dovoljno za zajedničke kandidate na lokalnim izborima, kažu izvori bliski koaliciji.

Zbog slične priče i “mangupa” u redovima DNS kako ih je Dodik nazvao nakon opštih izbora 2018.godine, iz stranke je izašao prvi među optuženima za “mangupluk” Milan Radović, a DNS je izgubio bitne funkcije uključujući i smjene njihovih ministara u Vladi RS. Posljednja je sminjenjena Lejla Rešić.

Zbog pritisaka je promijenjeno i rukovodstvo sttranke, a Marko Pavić povukao se u političku penziju. No, kako mnogi kažu, on je i dalje vladar iz sjene u DNS, makar prijedorskom ogranku.

Pozicioniranje pred izbore dovelo je do nesuglasica među manjim strankama vladajuće većine u RS. Animozitet javno ne kriju SP i SPS, kao i DNS-Demos, a svi su jednako nezadovoljni zbog pozicija koje sve više dobija Ujedinjena Srpska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad