Džaferović otkrio: Dodik tražio glasanje o Kosovu, Komšić povukao tačku

Vijesti 15. okt 202016:00 > 16:08
N1

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je danas nakon sjednice ove institucije da u pozivu na sjednicu nije ni stavio tačku dnevnog reda koja se odnosila na priznanje Kosova.

Džaferović je rekao da je potpuno jasno da priznanja Kosova neće biti dok ne bude konsenzusa.

”Ja danas nisam stavio tu tačku dnevnog reda u pozivu, potpuno je jasno da priznanja Kosova od strane Bosne i Hercegovine nema dok ne bude konsenzusa. Potpuno je izvjesno da Bosna i Hercegovina neće na kraju donijeti takvu odluku. Gospodin Dodik je insistirao da bude, Komšić traćio da se tačka povuče, ali je gospodin Dodik tažio da se ipak glasa. Na kraju je gospodin Dodik glasao protiv, a gospodin Komšić i ja nikako nismo glasali”, ispričao je Džaferović.

”Ja vam ponavljam, kao predsjedavajući nisam tu tačku uvrstio na dnevni red. Bila je na vanrednoj. Pa je gospodin Dodik insistirao da se to stavi na dnevni red, a Komšić je rekao da povlači pa smo se složili da bude na dnevnom redu. Kada smo došli do glasanja, gospodin Komšić je opet tražio da se povuče. I onda je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo htjeli da glasamo jer nemamo o čemu da glasam”, pojasnio je predsjedavajući Džaferović.

Dodao je da je Predsjedništvo pozdravilo dokumente koje je donijela Evropska unija – kako izvještaj Evropske komisije i ekonomsko-socijalni plan za Zapadni Balkan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad