Različite verzija događaja: Šta se danas zapravo dogodilo u Predsjedništvu

Vijesti 15. okt 202016:30 > 16:35
N1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazao je da je najznačajnija tačka dnevnog reda današnje sjednice Predsjedništva bila odluka o statusu Kosova.

“Nakon pokušaja da gospodin Komšić povuče ranije dati prijedlog, što više nije bilo moguće, jer je to bilo u formi prijedloga, nego je bila forma o kojoj je Predsjedništvo ponovno odlučivalo, na sjednici se moralo glasati o odluci koja je ranije donešena”, kazao je. 

VEZANE VIJESTI

Rekao je da Komšić nije glasao, da je Džaferović bio suzdržan, a on bio protiv. 

‘To formalno-pravno znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala Kosovo, odnosno odbila je priznanje Kosova. To je formalno-pravna činjenica, koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa i konačno mi je drago što smo uspjeli i zahvalan sam Komšiću što je inicirao ovu tačku reda i da se BiH opredijelila po ovom pitanju”, kazao je Dodik i dodao:

“Danas je Predsjedništvo odbilo u formi glasanja odluku o priznanju Kosova”.

Podsjećamo, ranije danas je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao da u pozivu na sjednicu nije ni stavio tačku dnevnog reda koja se odnosila na priznanje Kosova.

Džaferović je rekao da je potpuno jasno da priznanja Kosova neće biti dok ne bude konsenzusa.

”Ja vam ponavljam, kao predsjedavajući nisam tu tačku uvrstio na dnevni red. Bila je na vanrednoj. Pa je gospodin Dodik insistirao da se to stavi na dnevni red, a Komšić je rekao da povlači pa smo se složili da bude na dnevnom redu. Kada smo došli do glasanja, gospodin Komšić je opet tražio da se povuče. I onda je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo htjeli da glasamo jer nemamo o čemu da glasam”, pojasnio je predsjedavajući Džaferović.

Željko Komšić, član državnog Predsjedništva iz hrvatskog naroda, o ovom se pitanju još nije oglasio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad