Raspada li se najdugovječnija koalicija na Balkanu

Vijesti 15. okt 202018:11 > 19:34
N1

Raspada li se najdugovječnija koalicija na Balkanu, škripi li i šta u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj? Ova pitanja ponovo se nameću javnosti nakon jučerašnjih sastanaka u Vladi koji su kuliminirali time da predsjednik DNS-a, Nenad Nešić, više ne bude na čelu Puteva RS. Je li dao ostavku, zbog zdravstvenih razloga ili pod pritiskom, te zašto je naljutio Milorada Dodika, istražila je Snežana Mitrović.

Najavljena je njegova smjena, a on je podnio ostavku. Kako se Nenadu Nešiću slošilo nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, te kakvo mu je zdravstveno stanje danas ne odgovara.

Ipak, kratko kaže da će sjednica Predsjendištva biti održana najvjerovatnije sutra i da će se sve tada znati. Milorad Dodik, upoznat je sa Nešićevim zdravstvenim kartonom, onaj crveni politički makar javno još mu ne da.

“Svi ostaju na svojim mjestima, a Nešić može, kad završi svoj ljekarski tretman, da dođe i da razgovaramo o njegovom angažmanu. Kad prođu izbori, raspisat ćemo konkurs za direktora javnog preduzeca Putevi RS, i Nešić može da se pojavi na tom konkursu”, pojasnio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Poznavaoci prilika kažu da ovakve izjave ne oslikavaju potpuno iskreno odnose u koaliciji. Pojedini visoki funkcioneri DNS-a glasno izjavljuju da više ne mogu da kao stranka trpe pritiske i razna obezvređivanja, te najavljuju da će svoje političko djelovanje nastaviti mimo koalicije predvođene SNSD. Samo dva dana prije žustrog sastanka u Vladi, Nenad Nešić oštro je u Bijeljini govorio i o odnosima u vlasti RS, te o pojedinim prijetnjama smjenama.

“Čik pa ga smijenite, onda nećemo praviti turbulencije u Bijeljini, već ćemo praviti turbulencije u RS”, poručio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

VEZANE VIJESTI

Na tribini u Bijeljini Nešić nije imao zdarvstvenih problema, ali jeste koalicionih – jasno je isprozivao Demos koji je i nastao upravo iz DNS.

“Pogledajte, kao što Popović kaže, odbornički klub ovog Drposa u NSRS, sve tunjo do tunje. Nama ne treba pognuta glava, nama treba glava koja gleda u nebo, pa možda je i odsijeku, niće nova, evo i moja, moja je prva, nek sijeku, ja se ne bojim”, rekao je Nešić.

Utisak nezadovoljstva stanjem je pojačao bivši ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić, koji je govorio i o odgovornim za loše poslovanje u javnim preduzećima. Pominjao je i zatvor.

“Srpski rječnik je mnogo bogatiji za takve kao što su oni, pa ih zovu uhljebi, šunje, uši… Imamo istorijske gubitke, a oni misle da neće odgovarati za to. Odgovaraće onog dana kada mi preuzmemo odgovornost u svoje ruke. Nemoj da se zavaravaju oni koji misle da nam nisu dali zatvor u Bijeljini da neće posjetiti taj zatvor. Posjetiće ga itekako”, rekao je Radislav Jovičić iz DNS-a.

Milorad Dodik Nešića je optužio da šuruje sa opozicijom, te da se ne angažuje dovoljno za zajedničke kandidate na lokalnim izborima, kažu izvori bliski koaliciji.

Zbog slične priče i “mangupa” u redovima DNS kako ih je Dodik nazvao nakon opštih izbora 2018.godine, iz stranke je izašao Milan Radović, a DNS je izgubio bitne funkcije uključujući i smjene njihovih ministara u Vladi RS.

Zbog pritisaka je promijenjeno i rukovodstvo stranke, a Marko Pavić povukao se u političku penziju. Pozicioniranje pred izbore dovelo je do nesuglasica među manjim strankama vladajuće većine u RS. Animozitet javno ne kriju SP i SPS, kao i DNS-Demos, a svi su jednako nezadovoljni zbog pozicija koje sve više dobija Ujedinjena Srpska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad