Arnaut: Kako se optužnice delegiraju pojedinim tužiteljima

Vijesti 15. okt 202018:23 > 19:37
N1

O jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH, saslušanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić pred privremenom komiisijom za rad pravosuđa, predstojećim izborima i odnosima u zemlji i regionu u Danu uživo na N1, razgovarali smo sa zastupnikom Naše stranke i predsjedavajućim komisije Damirom Arnautom.

Pojašnjavajući Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, kazao je da je to pitanje postalo jako ozbiljno nakon maja 2019. kad je Evropska komisija BiH rekla: “imate 14 prioriteta, bez ispunjavanja tih 14 prioriteta nema vam kandidatskog statusa za članstvo u EU”.

Mi smo jedina zemlja u regiji, osim Kosova, koja nije još uvijek zemlja kandidat. To znači ne otvaramo poglavlja, nema novca iz EU. Jedan od tih 14 porioriteta je novi zakon o sprječavanju sukoba interesa. Mi sada imamo zakon prema kojem političari odlučuju jesu li drugi politčari u sukobu intersa. To nije kompatabilno sa evropskim standardima, dok se to ne promijeni nema ni kandidatskog statusa. U prošlom sazivu parlamenta osam ili devet poslanika je uputilo zakon u proceduru, u međuvremenu su bili izbori i taj zakon je stao. Onda smo Emrić, Magazinović i ja. jedini ponovili taj zakon i on je tek sada zbog brojnih opstrukcija, HDZ-a najviše, tek sada došao u drugo čitanje”, rekao je Arnaut.

Naglasio je da je to jako dobar zakon, te da je pisan uz saradnju sa OSCE-om i Transparency Internationalom.

“Republika Hrvatska ima takvu komisiju. Mi smo to modelirali na njihovoj komisiji. Takva komisija u Hrvatskoj je dovela do toga da su tri ili četiri ministra u bivšoj Vladi Republike Hrvatske, ili uklonjeni ili bili prisiljeni da podnesu ostavku jer neke sitne garaže nisu prijavili u svojim imovinskim obrascima. To je ozbiljna stvar. Zbog toga se neki i boje takve komisije”, naveo je.

Govoreći o jučerašnjem saslušanju državne tužiteljice Gordane Tadić, kazao je da će svjedočenje Tadićke biti korisno za saslušanja koja planiraju u budućnosti nekih drugih osoba.

Kako se optužnice delegiraju pojedinim tužiteljima, objasnio je.

“Kad imate ljudski faktor i da nema korupcije izaziva negativnu percepciju javnosti. U Evropi i demokratskim sistemima i većini sistema u BiH, čak imate cms sistem. To je bubanj, zavritete, naravno to kompjuter sve radi i onda taj bubanj odlučuje koji tužilac zadužuje koji predmet i onda tu nema ljudski faktor i subjektivnost. Tužilaštvo ne upotrebljava taj sistem za dodjelu predmeta. Tadić je rekla da ima nekih tehničkih problema”, rekao je, podsjetivši da smo u 21. vijeku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad