Zatvaranje škola širom kontinenta kao novi front u borbi protiv virusa

Vijesti 15. okt 202020:04 > 20:07
INA FASSBENDER / AFP

Tamne mrlje na karti Europe koje pokazuju mjesta s visokim stepenom zaraze korona virusom šire se po kontinentu, dok se vlade trude da izbjegnu nove odluke o potpunim karantenama uvodeći nepopularne mjere i zatvarajući škole, teretane i barove. Iako se još ne govori o zatvaranju škola, bh. vlasti polako uvode neke od mjera koje su bile na snazi početkom pandemije.

Češka Republika, Belgija i Nizozemska su se pridružile Španiji kao europska žarišta ponovnog izbijanja Covida. Rusija kao i mnoge druge zemlje prate ovaj uznemirujući trend. Francuska je uvela policijski sat u Parizu i drugim regijama, a planira uvesti i stanje zdravstvene nepogode, olakšavajući put ka novim kontrolama ukoliko bude neophodno, prenosi AP.

Medicinski centri su uglavnom bolje pripremljeni nego tokom prvog vala pandemije. Ali, mnogi medicinski radnici su demoralisani onim što smatraju neučinkovito vodstvo vlasti, koje su pokušavale da zaštite javno zdravstvo i ranjene ekonomije.

Europske zemlje, pa čak i regije unutar tih zemalja, primjenjuju drastično različite strategije. U nekim regijama barovi se smatraju uzgajališta novih slučajeva, dok preko granice ili između gradova, škole se smatraju viralnim kotlovima.

Zatvaranje škola u Češkoj Republici, Sjevernoj Irskoj

Češke vlasti su odlučile da zatvore škole u srijedu, kako bi snizili procenat od 521 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, što je najviši procenat u Europi.

“Izvinjavam se direktorima škola. Izvinjavam se roditeljima zbog konstantne neizvjesnosti. Ali ovo je neophodno da se uradi to odmah,” kazao je češki ministar obrazovanja Robert Plaga.

Nepopularna mjera bila je potrebna kako bi se zdravstveni sistem zaštitio od kolapsa, naglasio je ministar zdravstva te zemlje, Roman Prymula, tokom TV obraćanja koje je pratila gotovo trećina stanovnika.

Prymula je istakao kako se broj zaraženih prosvjetnih radnika i učitelja naglo povećao od septembra, prebacujući cifru od 4.500, što je više i od broja zaraženih zdravstvenih radnika. Studenti čine 16 posto zaražene populacije, više nego bilo koja grupa, dodao je ministar.

Sjeverna Irska je također stavila fokus na obrazovni sistem, uvodeći najstrožije mjere u Ujedinjenom kraljevstvu i zatvarajući škole na dvije, a pubove i restorane na četiri sedmice.

Vlasti španske pokrajine Grenade naredile su univerzitetima da pređu na potpuni online sistem nastave.

Rane večeri u Francuskoj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u srijedu kako će milioni francuskih građana morati poštovati policijski sat koji nastupa u 9 sati, a provodit će se u parišku regiju i još osam drugih: Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Toulouse, Montpellier, Saint-Etienne.

“Nećemo ići u restorane nakon 9 sati, nećemo se sastajati s prijateljima, nećemo ići na zabave, jer je to način na koji se prenosi virus,” rekao je Macron.

Predsjednikov kabinet je rekao kako će vlada ponovo uvesti stanje zdravstvene nepogode koje je isteklo u julu.

Belgija zabrinuta zbog kapaciteta odjela intenzivne njege

Zdravstvene vlasti u Belgiji su upozorile kako će odjeli intenzivne njege u ovoj zemlji doseći kapacitete do sredine novembra ako se zaraza ne dovede pod kontrolu.

Belgija je druga najpogođenija europska zemlja s prosjekom od 429 slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Prošle sedmice Belgija je uvela lokalne policijske sate, i zatvorila barove u Briselu na najmanje jedan mjesec.

I ostale europske zemlje bilježe skok u novozabilježenim slučajevima zaraze korona virusom. Španija je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je prešla cifruof 900 hiljada zaraženih, dok je Njemačka potvrdila 5.000 oboljelih u jednom danu, prvi put nakon sredine aprila.

Slična situacija je u Rusiji, Švicarskoj…

Bosna i Hercegovina, kao i zemlje u okruženju, bilježi nove rekorde u broju novozaraženih. U četvrtak je potvrđeno 569 novih slučajeva, dosad najveći zabilježen dnevni porast.

VEZANE VIJESTI

Međutim, nepopularne restriktivne mjere, koje pamtimo s početka pandemije a koje se polako ali sigurno vraćaju širom Europe, su u BiH još uvijek prisutne uglavnom u najavama.

Osim u Kantonu Sarajevo. Tamošnje vlasti su podigle skalu na ljestvici uvodeći obavezno nošenje maski na otvorenom i smanjivši dozvoljeni broj učesnika na okupljanjima na otvorenom na 60 i zatvorenom prostoru na 30. Škole ostaju otvorene, ali uz obavezu da organiziraju “klizni raspored” radi bolje organizacije javnog prevoza i izbjegavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu u isto vrijeme.

U skladu s ovlastima, vlasti u entitetu FBiH, dozvolile su svim kantonima da uvedu restriktivne mjere spram epidemiološke procjene unutar svojih lokalnih zajednica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad