Sule – čuvar Velikog jezera na Treskavici

Vijesti 15. okt 202021:53 > 17. okt 2020 08:25
N1

Treskavica. Dobila je ime po čestim manjim zemljotresima. Zasigurno je jedna od najljepših planina u Bosni Hercegovini. Sa svojih 2.088 metara nadmorske visine najviša je planina u okolini Sarajeva i samo 300 metara je niža od najvišeg vrha u državi, Maglića. Nalazi se 30 km od Sarajeva u općini Trnovo. Do sela Turovi može se doći sa automobilom, a dalje pješke do pet treskavičkih jezera Velikog, Bijelog, Crnog, Platnog i Malog jezera.

Od Turova do Velikog jezera, koje je na nadmorskoj visini od 1.548 metara potrebno je oko tri sata hoda. Na vidikovcu koji ima pogled na najveće jezero na ovoj planini izgrađen je i planinarski dom ili kako ga planinari još zovu “kuća spasa”. A izgradili su ga simpatizeri i članovi EPD “Treskavička jezera” Trnovo.

N1

Dok se čuju zvukovi jakog vjetra, svira i radio Sulejmana Godinjaka, ili kako ga raja zovu, Sule Brada. Čovjeka koji dođe na proljeće na Treskavicu i zadrži se tu do prvog većeg snijega. Domaćin je svima koji se pronađu u tom trenutku u planinarskom domu, ali i onima koji po nekoliko dana provedu na ovoj planini. Za N1, Godinjak kaže, da je pandemija korona virus podstakla ljude da više cijene i obilaze bh. prirodne ljepote.

“Kako je korona, narod nije mogao otići na more, pa su počeli po planinama hodati. I tek su sada saznali šta su naše planine, i šta su treskavičke gorske oči. Kažu, ljepše je nego na moru i da će ih više sada posjećivati. Priznali su da su greške pravili”, priča nam, dodajući da je najviše posjetitelja iz Sarajeva i Konjica.

Sretan je jer, kako kaže, nema dana da mu neko ne dođe.

“I ponedjeljkom i utorkom i srijedom. Po kišama, a i po snijegu, koji je padao neki dan”, govori on, držeći dvogled u ruci, gledajući kroz njega u iščekivanju 20 planinara iz Hrvatske.

N1

Kako kad padne mrak? Pitamo ga.

“Fino. Ima svjetlo, ima muzika. Sjedi i uživaj. Motaj cigare, popij koju rakiju od jabuke”, govori.

N1

Ovo područje je poznato i po životinjama koje u obližnjim šumama obitavaju. A Godinjakov komšija je i medvjed.

“Dolazi ovdje stalno”, kaže, pokazujući na obližnje brdo, koje je bogato borovnicom, brusnicom, ali i trešnjom.

“Tamo kod onog kamena, u sedmom i osmom mjesecu, tu je spavao”, govori, dodajući da mu u društvo svrate i lisice, zečevi i kune.

N1
N1

Priča nam da Treskavicu obilaze vatreni planinari. Oni koji više vole doći po kiši i snijegu, nego kad je lijepo vrijeme.

“Nema onda, kažu, slabo raje. To su strastveni planinari. Znam ih. Sve su vrhove ovdje obišli”, priča.

N1
N1

Dobar je poznavalac ove ljepotice. Ističe da pet jezera se nalazi u 10 kilometara. U Crnom i Velikom jezeru plivaju mnogi, a još niko se nije u njima utopio.

Oznaka za planinare prema vrhu ima, ali biće ih još, kaže Godinjak, koji je član EPD “Treskavička jezera”.

N1
N1
N1
N1
N1

Postolje minobacača, ostalo iz proteklog rata, danas je njegov roštilj. Dok je stajao kraj njega, ispratio nas je riječima:

“Sretno, hvala vam. Da niste šta zaboravili, pogledajte. To uvijek kažem…”

N1

Pokraj jednog od izvora, a prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, sreli smo i Ismira Jusku, ministra policije KS-a, koji je inače poznat kao strastveni planinar. Zastao je i pozdravio se, ispričavši nam usput poučnu priču:

“Pitali su jednog čovjeka koji se žalio da ima problema – da li je taj njegov problem takav da može završiti u zatvoru? On je odgovorio da nije. Opet su ga pitali – da li je taj njegov problem takav da može ugroziti njegov život, da li ustvari može zbog njega umrijeti? On je odgovorio da nije takav problem. Onda su mu rekli: Pa, ti nemaš problema.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad