Čerkez: Otvaranje fakulteta u ovom trenutku bi bilo pogrešno

Vijesti 16. okt 202014:22 > 14:38
FENA/Hazim Aljović

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako za sada neće biti uvođenja restriktivnijih mjera na nivou Federacije BiH, a da li će biti ponovnog lockdowna ovisi od toga koliko će se sami građani pridržavati mjera i spriječiti širenje virusa. Istakao je kako bi otvaranje fakulteta u ovom trenutno bilo pogrešno.

Istakao je kako se infekcija najviše širi među radno sposobnim stanovništvom, a najteža situacija za sada je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom kantonu i Kantonu 10, a porast se bilježi u Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

“Situacija je ozbiljna, ulazimo u neizvjestan i težak period. Evidentan je ubrzan porast slučajeva ne samo kod nas već i u cijeloj Evropi. Predstoji nam teška borba. Nadamo se da ćemo imati dovoljno razuma i da ćemo ovu borbu dobiti. Svjesni smo, razumijemo ljude da su umorni od pandemije i u njima se javlja određeni otpor. I nama svima je jako teško i zdravstvenim radnicima isto tako koji radimo ovaj posao 11 mjeseci. Zdravstveni radnici su na rubu iscrpljenosti. Mi smo narod koji je uvijek imao empatiju i poštovanje prema drugom i siguran sam da ćemo je pokazati opet i učiniti sve da se ne proširi ovaj virus. Mjere nisu teške, kazali smo da se moramo naoružati strpljenjem”, rekao je Čerkez.

Istakao je kako je “cilj da ne uđemo u lockdown”, da “od nas samih ovisi da li će u budućnosti mjere biti restriktivnije”. Upozorio je da je zdravstveni sistem spreman, ali da su njihovi kapaciteti ograničeni.

“Situacija je pod kontrolom kada je u pitanju sektor obrazovanja, škole su spremne za sve varijante i online i klasičnu nastavu. Ako se situacija pogorša sigurno je da je jedna od opcija ponovo online škola. Otvaranje fakulteta u ovom trenutku bi bilo pogrešno, ali kantoni će donijeti odluke”, rekao Čerkez.

Govoreći o obaveznom nošenju maske na otvorenom u Kantonu Sarajevo, Čerkez je rekao kako je Krizni štab FBiH propisao da se maske nose u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati distanca od dva metra. Međutim, kantoni mogu sami pooštravati ili ublažavati mjere.

“Svi moramo biti odgovorniji. Izdržimo još malo”, zaključio je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad