Ćudić za N1: Vlada FBiH nema većinu, DF i SBB da odluče s kim su u koaliciji

Vijesti 16. okt 202017:43 > 17:45
N1

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, kazala je za N1 da se Vlada Fadila Novalića krije iza krize, a rekla je kako više nemaju ni većinu. Budući da nije usvojen Izvještaj o budžetu - Ćudić je rekla kako bi to normalno značilo pad Vlade, ali se i priloženog vidi "da ova Vlada može dublje potonuti". Također, rekla je kako koalicija SDA - HDZ funkcioniše fantastično na nivou FBiH.

“Održavanje online sjednica na način kako su se održavale, kako su se brojali glasovi – nisam zadovoljna konceptom. Ali način kako je sve funkcionisalo dovodi u pitanje proces. Ispostavilo se da Vlada nema većinu, rekla bih da su doveli proces u pitanje, upitan je. Ova situacija najviše odgovara krnjoj vladi Fadila Novalića, jer nemaju većinu. Pozicija se krije iza krize”, rekla je Ćudić.

Pojasnila je kako se dešava zaokret u smislu povlačenja ključnih zakona, jer pozicija ne želi u dijalog sa opozicijom.

“Odlučili su se za igru skrivanja i povlačenja zakona. Nisu se mogli dogovoriti unutar sebe. Vlada FBiH u kojoj je premijer pod istragom ne može komunicirati sa FUCZ. Pod istragom je i potpredsjednica vlade. Vlada je u tehničkom mandatu. Čemu povlačenje zakona ako nemaju većinu, kako ćemo donijeti novi set mjera, kako ćemo se boriti sa dubokom recesijom. FBiH nema odgovore i ne može ih imati u ovom sazivu”, konstatovala je Ćudić.

“Nije usvojen Izvještaj o budžetu, to bi trebalo značiti pad Vlade. Vidjeli smo da ova Vlada može dublje potonuti. Ne možemo u potpunosti kriviti Novalića, imamo DF koji ne može da se opredijeli da li je dio vlade ili ne, SBB sjedi na dvije, tri ili pet stolica”, poručila je Ćudić dodavši da se ove dvije stranke moraju odlučiti s kim su u koaliciji.

Rekla je i to da koalicija SDA – HDZ u Parlamentu FBiH funkcioniše fantastično.

“Moje iskustvo je da koalicija SDA i HDZ funkcioniše fantastično. Nećete naći dvije stranke na Balkanu koje funkcionišu kao SDA i HDZ u FBiH. Pogledajte izvještaje Telecoma, Eroneta, Aluminija, nisu diskutovali protiv. To što se dešava između Čovića i Izetbegovića – to je uspješna koalicija za učesnike”, rekla je Ćudić.

Jučerašnju, 15. sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u hotelu Hills u Sarajevu, po primljenoj dojavi, prekinuli su inspektori Kantonalne inspekcije Kantona. Zastupnici su okončali zasjedanje negdje iza 15 sati – a Ćudić je pojasnila šta se desilo.

“Kolegij Parlamenta FBiH je uputuo zahtjev Kantonalnoj inspekciji tražeći dozvolu za održavanje, ovo je bilo prije proglašenja dodatnih mjera. Kantonalni nivo se proglasio nenadležnim, tražili smo dozvolu od Federalnog, gdje su izdate i detaljne upute, da svaki zastupnik mora imati devet metara kvadratnih, uz stroge mjere unutra. Vođeni time, desio se nastavak 14. i početak 15. sjednice. Kantonalna inspekcija je sugerisala da se što prije završi, to smo učinili. Nije bilo neprijatnosti – ali postoji konfuzija”, pojasnila je gošća N1.

Zastupnici inače u sali drže distancu, vani – baš i ne. Ćudić je rekla da često nailazi na podsmjeh kada se upozorava na ovakve stvari, te da je odgovornost na zastupnicima da ukažu građanima na opasnosti – ako su još uvijek skeptični. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad