Zeljković: Virus ne poznaje ni naciju ni vjeru

Vijesti 16. okt 202018:03 > 18:13
N1

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković u Danu uživo na N1, je kazao da brojke koje imamo posljednih dana izazvaju veliku zabrinutost. Podsjetio je da je danas u RS-u 242 pozitivna slučaja.

“Došlo je do pogoršanja situacije, nakon perioda destabilizacije koji smo imali u prethodnom periodu. Neophodno je podići nivo pažnje“, istaknuo je. 

Govoreći o novim mjerama, kazao je da one moraju biti prilagođene situaciji u samoj lokalnoj sredini, da budu primjenjive u samim općinama i gradovima gdje je došlo do pogoršanja.

VEZANE VIJESTI

“Kada se ustanove uzroci preduzimaju se određene mjere, koje smo predložiili. To su prije svega druženja, organizovana okupljanja u privatnoj režiji”, rekao je.

Kazao je i da je zakonski rješena takva situacija, u smislu da komunalna policija kontroliše sve vidove okupljanja.

“Mnogo je teže sva moguća okupljanja i moramo apelovati na odgovornost pojedinaca”, naveo je.

Komentarišući skup koji je sinoć održan u Istočnom Sarajevu sa mnogo ljudi, rekao je da kada se bilo koja mjera krši ne može biti dobar primjer.

“Institut predlaže mjere i dužan je da kreira na osnovu argumenta Svjetske zdravstvene organizacije. Virus ne poznaje ni naciju i vjeru”, naveo je.

Kazao je i da u narednom periodu očekuju povećan broj pacijenata sa srednjom teškom i teškom kliničkom slikom i to je ono što ih zabrinjava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad