Sposoban patriota ili onaj koji zloupotrebljava vlast

Vijesti 16. okt 202018:14 > 19:20
N1

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić pred državnim tužilaštvom. U svojstvu osumnjičenog ispitan je u okviru dva predmeta. Istraga se provodi u momentu čekanja objedinjenog prijedloga za imenovanje direktora ove agencije, jer dosadašnji prijedlog SDA, o novom mandatu Mehmedagića, ne podržavaju ni HDZ ni SNSD.

Pola sata prije predviđenog ispitivanja Mehmedagić u Sudu Bosne i Hercegovine. Nakon 90 minuta izašao je vani, bez komentara za novinare.

Novinari: Može li kratko izjava?
Mehmedagić: No comment
Novinari: Zašto ?
Mehmedagić: Čitat ćete.

Prema navodima Tužilaštva Mehmedagić je ispitan u svojstvu osumnjičenog u okviru predmeta koji se vode protiv njega. Mediji navode kako je riječ o ispitivanju o valjanosti fakultetske diplome, te o saznanjima o nedavnom izuzimanju snimke s videonadzora iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu. Osim u Tužilaštvu o Mehmedagićevoj diplomi se prije tačno mjesec dana govorilo i na sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e

“Moje pitanje je vrlo otvoreno, ukoliko Vijeće ministara imenuje gospodina Mehmedagića, a priča se da su podnesene krivične prijave i pokrenuti određeni postupci i u koliko dođe do potvrde krivične prijave i pokretnja postupka, dakle to je razlog za njegovu smjenu. Hoće li Bakir Izetbegović i SDA isporučiti OSA-u SNSD-u i Miloradu Dodiku to je pitanje o kojem oni treba da odgovaraju”, kaže Nermin Nikšić, predsjedavajući Komisije (16.09.2020.).

Odgovorio je danas prvi čovjek SNSD-a . Poručuje OSA mora biti agencija svih ili je neće biti

“Očigledno je da je OBA izvan javne kontrole i parlamentarne kontrole, da su sve pokušali da podmite i potkupe što može da odlučuje o njegovom statusu. Jedino SNSD i mi koji radimo, govorimo godinama da to ne valja, i da to ne može da bude samo obavještajna organizacija jedne političke partije, ili jednog čovjeka, nego da mora da bude obavještajna agencija svih ili neće je biti”, tvrdi Milorad Dodik.

Mehmedagić na poziciji direktora OSA-e od ranije je neprihvatljiv i za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

“Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvaćam imenovanje sadašnjeg direktora OSA-e iz više razloga. Prvi je što ne ispunjava formalne uslove, drugi je profesionalnost kadra koju vodi tu službu i treće – pregled koji je došao nije uopšte razmatrao hrvatskog predstavnika. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvaćamo sadašnje kadrove OSA-e”, ističe Čović
(28.09.2020.)

“Naravno da su Dodik i Čović nezadovoljni Mehmedagićem i žele da ga smijene”, poručio je početkom septembra lider SDA Bakir Izetbegović. Kao razlog tome naveo je izuzetne uspjehe u proteklom periodu, saradnju sa drugim zemljama i respekt koji uživa.

“Ako nema diplome neka smjene čovjeka. I smijenili bi ga do sada nema diplomu. U ovakvoj poziciji u kakvoj se sada nalazi BiH treba biti sposoban patriota”, zaključuje Izetbegović (09.09.2020.)

Politički progon ili zloupotreba vlasti i dalje su pitanje bez odgovora. Hoće li biti sudskog epiloga, ovisi o tome šta će pokazati istrage državnog tužilaštva .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad