Poništena odluka CIK-a o kažnjavanju kandidatkinje za načelnicu Novog Sarajeva

Vijesti 16. okt 202018:14 > 18:19
N1

Sud Bosne i Hercegovine poništio je odluku Centralne izborne komisije da kandidatkinju DF-a i GS-a za načelnicu Općine Novo Sarajevo Adnu Pandžić kazni zbog objave na Facebooku u kojoj je povorku ponosa nazvala "povorkom stida".

Riječ je o odluci koju je CIK donio 29. septembra, a u kojoj su odlučili da zbog stava iznesenog na društvenim mrežama 23. augusta kandidatkinju kazne novčanom kaznom u iznosu od 3.000 KM ,a stranke DF i GS sa po 750 KM jer je “koristila jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”.

U obrazloženju, Pandžić je navela kako “njen istup nema niti jednu dodirnu tačku s politikama političkog subjekta čija je kandidatkinja među kojima značajno mjesto zauzima borba za prava svih marginalizovanih društvenih grupa u koje spada i LGBTIQ zajednica. Nadalje navodi da ni na koji način ne smatra da je ugrožavanje prava LGBTIQ populacije opravdano”.

Sud BiH navodi u Rješenju kako CIK nije mogao primijeniti odredbu člana 7.3 stav 1 tačka 7. Izbornog zakona BiH s obzirom da tada nije počela izborna kampanja. Također, navodi se da je kandidatknjina istupala s pozicije građanina na svom Facebook profilu, te da je sve izrekla u svoje lično ime i izjavom datoj CIK-u ogradila se od kolektivnog stava političkog subjekta čiji je kandidat. Naveli su i kako u trenutku ove objave, kandidatske liste nisu bile ovjerene, a objavu je izbrisala nakon dva dana.

“Odlučna činjenica za uvažavanje izjavljene žalbe je da je CIK svojom odlukom ispitivao navedenu povredu s aspekta zabranjenog govora (govora mržnje) u periodu kada nije počlea izborna kampanja. Stoga prema shvatanju apelacionog vijeća, u predmetnom slkučaju ne može bizi riječi o povredi izborne kampanje, kao niti izbornoj odgovornosti jer taj period kako ga propisuje Izborni zakon nije u vrijeme objave počeo”, navodi se u Rješenju Suda BiH.

Dodaju kako Apelaciono vijeće nije ulazilo u ocjenu postoji li u objavi elemenata krivične ili građanske odgovornosti jer nije za to nadležno.

Odluka CIK-a se poništava i u odnosu na političke stranke DF i GS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad