Dr. Drljević o remdisiviru: Onaj ko je premijera savjetovao nije bio infektolog

Vijesti 17. okt 202010:52 > 11:31
N1

Za Novi dan govorio je dr. Ednan Drljević, infektolog o porastu broja novozaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini te je potcrtao kako nas "košta opuštanje".

Već nas košta opuštanje a i druge stvari – situacija u susjedstvu, gdje nemamo adekvatnu politiku. Ima dosta ljudi koji imaju Covid a povezani su epidemiološki s Crnom Gorom i Hrvatskom. Moramo voditi računa da poduzimamo sve mjere koje nam stoje na raspolaganju“, istakao je.

Zimska je sezona i imamo gradove koji su, što se tiče zagađenosti, na crvenoj listi, prvenstveno Sarajevo i Zenica i već 15-ak dana je izraženo zagađenje u tim gradovima. U Cambridgeu je urađena studija koja pokazuje da na smrtnost od Covida i težinu kliničke slike utiče i zagađenost. Sada idu i izbori i nema empatije među političarima, a oni su važna karika u lancu sprečavanja širenja Covida. Sve to kad se zbroji, ovo je za očekivati“, dodao je dr. Drljević.

Rekao je za Novi dan i kako “lockdown” više nije nigdje opcija, ali da ako nastavi rasti broj novozaraženih, postoji mogućnost za djelimični lockdown, što već rade neke zemlje u Evropi.

A šta znači taj djelimični lockdown, dr. Drljević kaže da se ne primjenjuju mjere kao u početku, odnosno potpuna obustava privrede, saobraćaja, ugostiteljskih i trgovačkih objekata, nego djelimično mjere fokusirane na gradove gdje je incidenca izraženija.

“Sada se isključivo gleda broj novozaraženih u sedam dana i kako raste broj, tako se poduzimaju mjere”, kazao je.

Govoreći o novoj mjeri u Kantonu Sarajevo o obavezi nošenja zaštitnih maski i na otvorenom, ovaj stručnjak je rekao kako se o maskama ne treba razgovarati, pogotovo ne u Sarajevu i Zenici, koji imaju zagađenje zraka.

U Kini i Pekingu na primjer, kad god je zagađenje, svi stanovnici nose maske, i dok nije bilo Covida. Kad imamo gripu, Covid, zagađenje, ne bi trebalo da se o tome diskutira. Znam da stanovništvu predugo ovo traje i psihički utiče, ali ovo sve predugo traje i zdravstvenim radnicima“, naglasio je.

Potcrtao je i da se “stvara kada se mjere spuste na stručnjake, kao da su stručnajci krivi”.

“U susjednoj državi smo imali dva napada na Alemku Markotić, koja je bila uzor infektolozima, koja se bavi naukom i strukom, a političari su se iz svega toga izvukli – kao da je to želja stručnjaka”, rekao je.

Govoreći o remdesiviru, lijeku koji se daje pacijentima koji imaju težu kliničku sliku Covida, a kojeg nabavlja i Srbija, kazao je kako će Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” nastojati da ga dobije i da imaju obećanja, mada će biti manja količina ali dovoljna da pruže svojim pacijentima.

Čudim se da dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija, koja gubi kredibilitet, objavila studiju o remdesiviru, odnosno da nema značajnijeg uticaja na šanse pacijenata oboljelih od Covida da prežive, premijer FBiH je odmah rekao kako ga BiH neće nabavljati. Taj koji je premijera savjetovao nije bio infektolog. Mislim da je Svjetska zdravstvena organizacija poranila s time. Bio je isti slučaj i ranije s lijekovima drugim. Mislim da je i naš premijer poranio sa tim zaključkom, trebali bismo sačekati EU, SAD i okolne zemlje, a ne da mi budemo prvi koji ćemo reći da nećemo nabavljati remdisivir“, istakao je dr. Drljević.

Kazao je i kako je izabran izvođač radova za izolatorij u Općoj bolnici, da jeste bilo zastoja u vlasničko-pravnim odnosima, ali da je potpisano će se radovi završiti u roku. Naglasio je i da su u toj bolnici spremni, da imaju i kadar i opremu i lijekove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad