Hoće li mladi u BiH zaista izaći na izbore ove godine?

Vijesti 17. okt 202016:29 > 19:36
N1

Lokalni izbori za neke mlade ljude u Bosni i Hercegovini prvi su susret s političkom zbiljom i mogućnošću da se njihov glas čuje i utječe na društvene procese. Iako se često karakterišu kao pasivni i nezainteresirani, mladi kažu i te kako znaju svoja prava, i uglavnom poručuju da će izaći na izbore. Motiv im je uglavnom, pokretanje promjena u svakodnevnom životu.

Hana Hodžić, studentica iz Cazina, nema dilemu hoće li glasati na lokalnim izborima. Ova 21-godišnjakinja, koja želi biti menadžer u IT industriji, svjesna je, kaže, da su izbori mogućnost ali i obaveza.

Sve velike promjene dolaze iz manjih promjena. Ako želimo da pravimo neku veću promjenu u cijeloj BiH, moramo da reagujemo na manje probleme, u našim zajednicama, većim ili manjim svejedno. Da bi se te promjene napravile, treba izaći na izbore”, poručila je Hodžić.

I pored toga što često imaju jasno definisan stav o izborima i značaju biranja i glasanja, mladi ljudi često su meta optužbi da su pasivni i nezainteresovani.

Izborne statistike pokazuju da mladi i te kako izlaze na izbore. Odnosno, da više od 50 odsto mladih izađe na izbore, što znači da glasaju jednako kao i ukupna populacija”, navela je Zorana Tovilović, Institut za razvoj mladih ”Kult”.

A to im daje pravo i da na odgovornost pozivaju one kojima su poklonili povjerenje. Kao i da prate njihov rad, posebno kada je u pitanju ispunjavanje obaveza prema mladima.

TiPra.me je online interaktivna platforma koja će omogućiti svim zainteresovanim stranama, pa i mladima, da u nekoliko klikova pogledaju koliko su određene institucije ili političari, političke stranke vodile ili nisu vodile brigu o mladima u smislu primjene zakonskih mehanizama,” naglasila je Tovilović.

Zbog izmjena Izbornog zakona, na lokalne izbore će, nakon 12 godina i stanovnici Mostara. Prema jednom istraživanju, čak 70 odsto mladih u Mostaru će izaći na izbore, no samo 18 odsto njih smatra da svojim glasom nešto mogu i promijeniti.

Kao svoja tri osnovna problema mladi su izdvojili nezaposlenost, niske prihode, što je i bilo očekivano. Ali su, kao treći naveli nedostatak gradske podrške. Što je, u stvari, vrlo jasna poruka i trenutnim vlastima ali i nekim budućim koji budu nakon izbora, da je mladima zaista potrebna veća podrška”, istakla je Majda Šehić, Centar za psihološku podršku ”Sensus”.

Mladi ističu potrebu za promjenom, i naglašavaju da na izbore treba izaći.

”Većina odlazi iz države zato što misle da se ne može ništa promijeniti. A itekako može, samo treba mladima dati priliku da oni to promijene.”

”Trebalo bi da mogu, ali kod nas…mislim da je to vrlo teško.”

”Zato što je svačije pravo da glasa”, mišljenja su mladih.

O mladim ljudima često se govori u izbornim kampanjama. Njihova budućnost, zabrinutost zbog iseljavanja mladih iz zemlje, samo su neki od konteksta u kojima se politika u izbornoj godini bavi mladima. No, naša sagovornica sa početka priče ističe, u kampanjama rijetko ima konkretnih programa za njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad