"Predstava 'Kad mi ubijeni ustanemo' da bude sastavi dio programa o genocidu"

Vijesti 19. okt 202013:01 > 13:02
N1

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kazao je danas u sarajevskoj Vijećnici kako će učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da predstava "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo", reditelja Zlatka Pakovića, bude sastavni dio programa za obilježavanje godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” nedavno je izvedena u Beogradu, a nakon premijer autor Paković je preko društvenih mreža dobio veliki broj pretnji i uvreda.

Pročitajte još

Suljagić je ocijenio kako su prijetnje Pakoviću, kao i Boris Isaković – koji glumi Ratka Mladića u filmu “Quo vadis, Aida?”, činjenice da Srbija nikad nije rekla zbogom Slobodanu Miloševiću.

“Ja ću učiniti sve da na iduću godišnjicu u julu 2021. godine predstava ‘Kad mi ubijeni ustanemo’ bude sastavni dio programa za obilježavanje godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine. Za iduću godinu ćemo pokušati da dogovorimo, zajedno sa prijateljima iz regiona, šta je to Srebrenica regionu, šta je Srebrenica bivšoj Jugoslaviji. Kad je pak riječ o Srbiji i političkoj klasi bosanskih Srba, ni u jednom ni drugom slučaju nikada nije uspostavljen jasan diskontinuitet u odnosu na režim Slobodana Miloševića, odnosno Radovana Karadžića. I prijetnje koje Zlatko Paković zbog predstave o Srebrenici i Boris Isaković koji glumi u “Quo vadis, Aida?” kroz govor mržnje su jedna vrlo logična i predvidiva posljedica tog stanja – činjenice da Srbija nikad nije rekla zbogom Slobodanu Miloševiću”, zaključio je Suljagić.

Kazao je kako je konferencija u Vijećnici pokušaj da se debata o genocidu izmjesti iz Memorijalnog centra, ali i pokušaj da se o genocidu ne priča samo tokom jula.

“Pravosudna istina o tome šta se ovdje događalo je utvrđena. Pravosudna istina je utvrđena na sudovima: međunarodnim, državnim, kantonalnim i kako god želite. I ona je takva kakva jeste. Nekima se može sviđati ili ne sviđati. Ono što predstoji sada i ono što ne razumijemo dovoljno jasno i duboko jeste da period pisanja historijske istine tek dolazi. Ne može se priča i narativ o tome šta se događalo u ovoj zemlji završiti sa dvije, tri, pet, pa ako hoćete i par hiljada suđenja čiji je jedini cilj da se uspostavi individualna krivična odgovornost. Za veliku sliku je potrebno da se utvrdi historijska istina. Da planina dokaza koja je izvedena pred raznim sudovima od Bosne i Hercegovine do Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju može biti dobar i jeste dobar polazni osnov”, poručio je Suljagić.

Danas je Vijećnici svečano otvorena Međunarodna naučna konferencija “Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020 – uzroci, razmjere i posljedice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

N1