Kantonalnim štabovima dozvoljeno uvođenje restriktivnijih mjera

Vijesti 20. okt 202006:59 > 06:59
Ilustracija

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Kod starijih i osoba sa hroničnim i drugim oboljenjima veći je rizik za teži oblik COVID-19 i za smrtni ishod, učinimo sve da ih zaštitimo. Budimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

 Neophodno je pridržavati se mjera lične zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra*, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

U uvjetima trenutne COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH, naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, za sve one na koje se preporuke odnose, a svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, nalaže se da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 16.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Sukladno tome i zbog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je nove naredbe sa restriktivnijim mjerama koje se odnose na obavezno nošenje maski na otvorenom, kao i smanjenje dozvoljenog broja osoba u zatvorenom i na otvorenom u Kantonu Sarajevo. Više o naredbama Kriznog štaba MZ Kantona Sarajevo kao i kompletne naredbe koje se primjenjuju od 15.10., možete naći NA OVOM LINKU.

Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba FMZOVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naćiNA OVOM LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad