Zvanični dokument kampanje: Vizija Joea Bidena za odnose SAD i BiH

Vijesti 20. okt 202008:38 > 08:45
AFP

Joe Biden je dokazani prijatelj BiH od najmračnijih dana njene historije kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu u toj zemlji, te shvata kako je u interesu Amerike da osigura put cjelovite BiH ka Europskoj uniji i NATO-u, navodi se u zvaničnom dokumentu predsjedničke kampanje Biden-Harris.

Dokument koji je u cijelosti posvećen odnosima SAD i BiH podsjeća na vitalnu ulogu koju je Biden odigrao 1990-tih kao senator u sprečavanju genocida, uprkos opiranjima bilo kakvoj intervenciji u regiji tih godina.

“Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH, te u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne europske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića”, piše u dokumentu, koji podsjeća kako je 2008. godine Biden primio nagradu ‘Srebrenica 1995’ upravo zbog tih napora.

Tadašnji senator a danas jedan od dva glavna kandidata za predsjednika SAD-a, posjetio je BiH u jeku rata 1993. godine, kao i susjedne Srbiju i Hrvatsku.

“Sastao se sa Slobodanom Miloševićem optuživši ga za činjenje ratnih zločina, a po povratku u SAD pozvao je na podizanje embarga na naoružavanje BiH i zatražio da Amerika predvodi Zapad u odgovoru na srbijansku agresiju”, navodi se u “Viziji Joea Bidena za odnose Amerike i Bosne i Hercegovine”.

Nastavio je da se interesuje za stanje u BiH i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te BiH i ostatak regije posjetio i drugi put 2001. godine, nakon što je uspostavljen mir. Po povratku u SAD napisao je izvještaj koji između ostalog ističe kako je regija Jugoistočne Europe “od suštinskog značaja za sigurnost cijelog kontinenta, samim tim i za SAD.”

Kao potpredsjednik SAD-a 2009. godine izabrao je upravo Sarajevo kao jednu od destinacija unutar službenih putovanja, obrativši se državnom Parlamentu gdje je kazao kako je jasno da je budućnost BiH u euroatlantskim integracijama, ali kako bi se to postiglo bh. vodstvo mora uraditi više i prevazići etničke podjele, raditi zajedno za dobrobit svih njenih građana.

Dokument je na svom Facebooku objavio Elvir Klempić koji se nalazi u timu kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena na funkciji direktora odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama.

Tokom njegovog mandata unutar Obamine administracije uvedene su sankcije za Milorada Dodika, što je, kako je istaknuto poslalo “snažnu poruku da SAD neće tolerirati prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.”

U svom zaključku, dokument naglašava da BiH treba snažnu podršku SAD-a kako bi uspjela ali da “nažalost, pod predsjedavanjem Donalda Trumpa, uticaj SAD-a je izblijedio budući da je ova administracija označila Europsku uniju kao strateškog suparnika a vrijednost NATO alijanse stavila pod znak pitanja”.

“Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Europe. Joe Biden se obavezuje da će zauvijek biti protiv mržnje a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine”, ističe se u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad