Sigurni pobjednici za vodeće pozicije na predstojećim izborima u BiH

Vijesti 20. okt 202012:26 > 12:27
N1

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 15. novembra 2020. godine - a devet osoba, kandidata za načelnike/gradonačelnike već znaju da im je pobjeda zagarantovana. Naime, u nekoliko bh. opština za načelničku poziciju kandidovala se samo jedna osoba, odnosno - nemaju protukandidata.

Tako su stranke SDA, SNSD i HDZ zadržale svoje pozicije u devet bh. opština, a uglavnom se radi o dugogodišnjim načelnicima u opštinama Teočak, Domaljevac – Šamac, Orašje, Mrkonjić Grad, Jezero, Olovo, Grude, Ravno i Usora.

Tajib Muminović je jedini kandidat za načelnika općine Teočak. On je SDA-ov kandidat koji ovom općinom vlada već 26 godina. Mandat će dobiti na još četiri godine budući da protukandidata – nema.

VEZANE VIJESTI

Njegov stranački kolega također će dobiti novi četverogodišnji mandat na čelu Olova. Riječ je o Đemalu Memagiću, koji važi i za najbogatijeg načelnika u BiH. Na čelu Olova je od 2012. godine.

Dvije sigurne pobjede ima i SNSD, i to u općinama Jezero i Mrkonjić Grad.

Snežana Ružičić, koja je jedna od sedam žena na čelu bh. opština također je sigurna pobjednica u jednoj od najmanjih općina u BiH. Ovo će joj biti drugi mandat na ovoj poziciji.

Dragan Vođević bit će pobjednik u Mrkonjić Gradu. SNSD je odlučio da ga kandiduje u ovoj bh. općini. Divna Aničić, koja je aktuelna načelnica bit će nosilac liste SNSD-a u ovoj izbornoj jedinici.

U preostalih pet općina gdje neće biti nikakve neizvjesnosti oko čelne pozicije – HDZ može upisati kao ‘već dobijene bitke’.

Stjepan Piljić trenutno obnaša funkciju v.d. načelnika općine Domaljevac – Šamac, a na lokalnim izborima 2020. godine dobit će puni mandat. Prema podacima dostupnim na stranici domaljevac.ba – na čelu općine je od 2018. godine.

Marijan Oršolić – Bano bit će siguran pobjednik izbora u Orašju samo ako zaokruži svoje ime na glasačkom listiću.

Ljubo Grizelj, također kadar HDZ-a pobjednik u Grudama. Prvi mandat dobio je 2012. godine, a kao prvi čovjek općine radit će još četiri.

Andrija Šimunović u općini Ravno također će dobiti novi mandat, a HDZ-ovu listu pobjednika za mjesto načelnika općina osigurao je i Zvonimir Anđelić. On će na čelo Usore.

Listu možete pogledati i na OVOM linku.

Faceboook
Faceboook
Faceboook
Faceboook
Faceboook
Faceboook
Faceboook
Faceboook
Faceboook
Faceboook

Lokalni izbori organizuju za 64 opštinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština-općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH, i Skupštinu Brčko Distrikta.

Zagarantovana su mjesta nacionalnim manjinama u 21 izbornoj jedinici, a dodijelit će im se 23 mandata.

Na lokalnim izborima sudjeluju 543 politička subjekta, 129 stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata, 71 neovisni kandidat nacionalnih manjina. Ovjereno je 30.809 kandidata

Sve detaljne informacije o lokalnim izborima 2020. godine pronađite na stranici izbori.ba. Vijesti o lokalnim izborima i predizbornoj kampanji pratite na N1 i web portalu N1info.com – klikom na rubriku Lokalni izbori 2020.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad