Peršić: Naše jedino oružje je nošenje maske, držanje distance, provjetravanje…

Vijesti 20. okt 202012:36 > 12:42
N1

Epidemiološka situacija u FBiH je iznimno nepovoljna. Ubrzani rast je broja novozaraženih, čak 16 novih smrtnih slučajeva u FBiH, kazao je za N1 Zlatan Perišić, portparol Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

“Ako posmatramo incidencu na 100 hiljada stanovnika u proteklih sedam dana, najlošija je situacija u HNK i KS.

U cijeloj Evropi je porast broja novozaraženih, promjenom vremena. Kada imamo ubrzan rast to može biti opterećenja za svaki zdravstveni sistem, tako i naš”, kazao je za N1. 

VEZANE VIJESTI

Dodaje da može doći do opterećenja zdravstvenog sistema.

“Ukoliko se nastave negativni trendovi i širenje virusa, to može preopteretiti zdravstveni sistem koji je već sam opterećen u proteklih sedam dana. Što se tiče građana, mi se moramo vratiti osnovama. Ovo je virus koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka”.

Maske kao “oružje”

Perišić je kazao da su maske trenutno glavno oružje u borbi sa Covid-19.

“Naše jedino oružje je nošenje maske, te stalno držanje distance od dva metra, provjetravanje prostorija u kojima boravimo. Samo tako možemo smanjiti rizik od infekcije, ako štitimo sebe, tako štitimo druge. Svi se zajedno moramo izboriti za bolje. Širom Evrope se uvodi parcijalni lockdown. Mi želimo da kažemo da nam nije želja da uvodimo lockdown jer ta opcija za sobom povlači druge sekvence”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad