Bakalar za N1: Na spiskovima podrške skoro svih stranaka bili su i umrle osobe

Vijesti 20. okt 202017:47 > 18:07
N1

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar kazao je za N1 kako ova institucija puno radi, kako su rokovi kratki. Umorni su, rekao je, ali trude se da sve predizborne aktivnosti završe kako bi sve bilo spremno na dan izbora.

O spornom članu koji je “nestao” iz Odluke koja je kreirana u svrhu preciziranja svih procedura CIK-a kada su u pitanju izborne prevare, Bakalar je rekao da je to bilo tehničko pitanje, ali da je ono riješeno i da je Oduka s tom tačkom usvojena.

“Morat ćemo postupati po prijavama na način da otklonimo sve zloupotrebe. Ovo se odnosi na period od objave biračkog spiska do kraja izbora. U tom članu se navodi da ćemo inicirati putem nadženih tužilaštava u slučajima kojima je potrebno da se institut međuanrodne pravne pomoći uključi i pokuša spriječiti zloupotrebe”, rekao je Bakalar.

Na pitanje da li je CIK spreman da iznese taj posao, Bakalar je rekao:

“Ja mislim da možemo iznijeti taj posao. Čuvamo integritet centralnog biračkog spiska zakonski, ali ne možemo kao policija i slične agencije obilaziti adrese prijavljenih i provjeravati tačnost, ali kada unutar analiza vidimo da se na jednoj adresi nalazi 50 ili da se prijavilo 411 osoba koje su umrle, naravno da ćemo sumnjati u zloupotrebu i tražiti pomoć od policijskih agencija i tužilaštava”.

Na sastanku koji je održan s ambasadoricom OSCE-a Kathleen Kavalec, kaže kako je od tužiteljice BiH saznao da je Tužilaštvo otvorilo 10 predmeta u vezi izbornih prevara, a da je jedan predemt prebačen na kantonalno tužilaštvo. Za srijedu je zakazan zoom sastanak sa svim tužilaštvima u BiH i međunarodnim predstavnicima kako bi se utvrdilo ko je nadležan za slučajeve zloupotreba, a kako bi CIK dostavio potrebnu dokumentaciju protiv određenih osoba.

“Skoro kod svih političkih stranaka na spiskovima potpisa podrške nađene su umrle osobe, ako to nije krivično djelo ja ne znam šta jeste. Kada se utvrdi koje tužilaštvo je nadležno mi ćemo te spiskove odmah poslati. Imali smo kod odbijenih, prijavljene i tri maloljetne osobe”, rekao je Bakalar.

Za skidanje centralnog biračkog spiska sa stranice CIK-a, a prema odluci Agencije za zaštitu ličnih podataka, kazao je kako smatra da je to “politička odluka Agencije”.

“Nema nijednog valjanog razloga da se izvod iz centralnog biračkog spiska koji je javan po zakonu ne učini dostupan javnosti. Ne znam čija politika stoji i za toga, ali očito neko ne želi da se ono što se može postići izlaganjem spiska i prijavom zloupotreba anulira”, rekao je Bakalar.

Kazao je kako će za naredne izbore tražiti sudsku zaštitu kada je u pitanju spisak i neke odluke.

Kada je u pitanju govor mržnje, do sada su imali pet prijava od kojih su dvije riješene, a tri u postupku. Prijave su uglavnom od nevladinog sektora i političke konkurencije

“Od početka kampanje nismo imali puno prijava, više se problematiziraju javni skupovi kojima se krše epidemiološke mjere, ali to ne tretira CIK”, rekao je.

Kazao je kako su uputili javni dopis poštanskim operaterima u BiH da vide kako teče poštanski promet u vrijeme kovida, te da će, kada dobiju odgovor, odlučiti da li će biti potrebe dodatno produžavati rok za pristizanje glasova iz inozemstva.

Na pitanje ko im nije dozvolio da održe konferenciju za novinare u zgradu Parlamenta BiH, Bakalar je rekao: “Niko nam nije zabranio, ali niko nam nije odobrio. Naš telefonski službenik je obaviješten samo da nije moguće”.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, krizni štabovi su donijeli niz mjera koje ograničavaju i rad Centralne izborne komisije, posebno na dan izbora i za vrijeme brojanja glasova.

“Obratili smo se Kriznom štabu KS da nam se omogući izuzeće. Morat ćemo se obratiti i svim nadležnim organima s istim zahtjevom. Nadamo se da ćemo imati izbore, mi radimo kao i inače”, poručio je Bakalar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad