Šta je ove godine u fokusu kandidata

Vijesti 20. okt 202017:57 > 19:22
N1

Ako su lideri stranaka prisutni na predizbornom skupu - nerijetko se priča okrene na visoke političke ciljeve. Obračun s političkim protivnicima, zaštita nacionalnih interesa, iako je riječ o lokalnim izborima. No, sami kandidati ipak se, bar u dosadašnjem dijelu kampanje, fokusiraju na programe kojim predstavljaju planove za poboljšanje lokalne zajednice. Nekima u fokusu infrastruktura, nekima mladi, poslovi, životni standard. Ali, kampanja je tek počela.

Programi vrlo slični. Bar kod onih kandidata koji su ih već predstavili. Obećavaju se poboljšanja infrastrukture u lokalnim zajednicama. Cestovni projekti. Izgradnja garaža. Obnova kolektivnih stambenih objekata. Ulična rasvjeta. Sportsko-rekreativni centri. A onda i obećanja o pomoći posrnulim privrednicima, kao i olakšice u ovoj oblasti.

“Priprema, uređenje i dodjela na korištenje zemljišta u općinskom vlasništvu na određeni vremenski period u svrhu izgradnje poslovnih objekata, otvaranja novih radnih mjesta, minimalno 50 radnih mjesta po jednoj dodijeljenoj lokaciji”, ističe Semir Efendić, kandidat SDA za načelnika .

Priča se nastavlja obećanjima iz oblasti socijalne politike. Dok neki imaju plan opštinske prostore ustupiti privrednicima, drugi pak u fokus stavljaju mlade. Kampanju otvaraju s prijedlozima kako zaustaviti odlazak. Poticaji za prva zapošljavanja. Subvencioniranje stanova. Stipendije.

“Program jednokratne pomoći za svako novorođeno dijete, na području Općine Ilidža i također fond iz kojeg ćemo izdvajati sredstva za potpomognutu oplodnju”, kaže Nermin Muzur, kandidat “četvorke” za načelnika.

“Više nije dovoljno da obezbijedimo radna mjesta mladim ljudima nego sada moramo da mislimo i na kvalitet tih radnih mjesta jer godinama unazad su nas ubjeđivali da mi imamo jeftinu radnu snagu, a ja želim i mi želimo da promijenimo tu paradigmu”, dodaje Adnan Delić, kandidat “četvorke” za načelnika.

Ostavili smo iza sebe novu bolnicu, trg, pozorište – napominju predstavnici određenih političkih stranaka tokom kampanje, obraćajući se potencijalnim biračima. Uz napomenu da ako građani žele da se gradnja nastavi – da onda glasaju za njihove kandidate. Ali imaju i opravdanje zašto do sada, nije moglo bolje.

“Ljudi nije se više moglo, nije moglo u ovakvim okolnostima, stalnih udara, osporavanja, blokada RS sa svih nivoa – uradili smo čudo”, tvrdi Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Neki su za najbitniju lokalnu zajednicu, ujedno i početak kampanje odabrali Srebrenicu. Nekima su prioriteti rješavanje pitanja migrantske krize. Fokusi zavise od mjesta gdje kandidati prebivaju. No neki pak, iako je riječ o lokalnim, predstojeće izbore posmatraju kao prostor za ostvarivanje nacionalnih interesa.

“Lokalni izbori moraju reflektirati neovisnu političku opredijeljenost svih konstitutivnih naroda”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, ističući “važnost legitimnosti političkih predstavnika” na svim razinama vlasti.

Još nije prošlo ni sedam dana kampanje, a već mnogi krše epidemiološke mjere. Rijetki su koji se odriču predizbornih okupljanja. A najagresivniji dio kampanje – tek slijedi. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad