Američki kongresmen ponudio pomoć Parlamentu BiH

Glas Amerike

Potreba za formiranjem Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PDPS BiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH proistekla je iz lošeg stanja u pravosuđu koje predstavlja najveću prepreku na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

To su naglasili članovi Komisije na video sastanku, održanom u ponedjeljak, sa kongresmenom Davidom Pricem, predsjedavajućim Partnerstva za demokratiju Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Tokom sastanka, na kojem je učestvovao i ambasador SAD u BiH Eric Nelson, oni su se zahvalili obojici na značajnoj pomoći i potpori koju pružaju radu ovog parlamentarnog tijela te upoznali kongresmena Pricea sa svojim radom.

Navode kako su, i pored opstrukcija s kojima su se suočili, uspjeli da osiguraju značajan nivo saradnje predstavnika pravosudnih institucija kao i ozbiljnu podršku javnosti.

S tim u vezi, izrazili su uvjerenje da će ispuniti svoje zadatke i ciljeve i da će u izvještaju predložiti najbolja rješenja čija će primjena omogućiti građanima BiH da imaju nezavisne, nepristrasne i učinkovite pravosudne institucije, saopšteno je iz PS BiH.

Kongresmen Price, kako se navodi, istakao potrebu za uspostavljanje institucionalnog i nestranačkog pristupa kao najbolje osnove za djelotvorne parlamentarne istrage i nadzor.

On je također ponudio pomoć i saradnju Kongresa SAD Privremenoj istražnoj komisiji i PSBiH u cilju kapacitiranja za vršenje parlamentarnog nadzora i primjenu postojećih zakonskih propisa u ovoj oblasti.

Ističući da će SAD nastaviti da pružaju punu podršku razvoju demokratskih procesa u BiH, ambasador Nelson zahvalio se kongresmenu Priceu na učešću, te izrazio nadu da ovaj sastanak predstavlja početak partnerstva Kongresa SAD-a i PSBiH, posebno u oblasti parlamentarnog nadzora.

Ambasador Nelson je već ranije izrazio stav da rad ove Komisije može pojačati pravosudnu odgovornost i unaprijediti vladavinu zakona u BiH.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH je u junu ove godine poručeno Privremenoj Istražnoj Komisiji da izlazi iz okvira nadležnosti.

Inače, ta Komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, počela je s radom 26. maja ove godine.

U izvještaju o napretku Evropske komisije koji je predstavljen 6. oktobra, navedeno je da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad