Čengić za N1 o hapšenju Batka: Advokat je tražio puštanje na slobodu

Vijesti 21. okt 202008:34 > 08:36
N1

Rubina Čengić, novinarka radija Otvorena mreža, za N1 je komentarisala hapšenje Almira Čehajića Batka, svog kolege koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja i pranje novca.

Gostovanje Rubine Čengić u Novom danu dogovoreno je prije nego se desio slučaj – tako da je rekla: “Razumjet ćete ako se suzdržim”.

“Proces traje, nisam objektivna, ne mogu biti objektivna. Radio će nastaviti da funkcioniše, nadam se da će nam se Batko uskoro pridružiti. Saslušanje je završeno, advokat je tražio puštanje na slobodu”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Čengić je istakla kako optužnica nije potvrđena, te se ne može govoriti o “konkretnim optužbama”.

“Ako dođe do toga, imat ćemo novu situaciju”, rekla je.

NVO Otvorena mreža će pokušati raditi normalno, navela je, a izdali su i saopštenje u kojem se navodi da se nadaju da će se sve završiti na “najbolji mogući način”.

“Ja sam uposlenica na radiju, nisam uključena u ovo. Situacija je nezahvalna, a ono što je mene kao novinarku razočaralo su paušalne ocjene, naslovi, brzanje. Slušam godinama kako su mediji izgubili svoju svrhu, postali smo ‘lajkabilni’ u trci za informaciju. Najvažnije je napraviti skandal, napisati naslov koji zvoni, ne vodeći računa o ljudskim životima i javnom interesu”, rekla je Čengić za N1.

Poručila je kako treba voditi računa o javnom interesu – kako neke ljude “neosnovano ne bi uznemirili”.

“U svakom slučaju čekamo da vidimo kako će se odvijati situacija”, zaključila je gošća Novog dana.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, SIPA je izvršila pretres na nekoliko mjesta, među kojima su i prostorije nevladine organizacije Otvorena mreža. Iz SIPA-e je rečeno kako se Čehajić tereti za zloupotrebu položaja i pranje novca. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad