Beganović za N1: Oboren sedmični rekord u KS, vrijeme za drugačije mjere

Vijesti 21. okt 202009:49 > 10:07
Fena

Kemal Beganović iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo kazao je za N1 kako je u Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata oboren dnevni i sedmični rekord s obzirom da je od 628 testiranih, 225 pozitivno na korona virus. Istakao je kako je vrijeme za drugačije mjere koje će se donijeti na nivou FBiH.

“Mi smo 24-satnom zasjednaju. Pratimo situaciju, ali situacija je takva da je ne možemo iskontrolisati kako bismo htjeli, ali takva je situacija i u regiji. U Hrvatskoj su davno oboreni rekordi, u Sloveniji koja je bila šampion po kontroli je imala drastičan porast. Kada je riječ o rekordima, mi smo ga imali 3.8. kada je oboljelo 153, pa potom 190 i sada ćemo vjerovatno preći 200 na 100.000 stanovnika. To su dramatične brojke i moramo razmišljati o mjerama koje će biti u širem kontekstu i to na nivou FBiH jer kantonalni nivo ima ograničenja”, rekao je Beganović.

Kazao je kako je činjenica da restrikcije i mjere zbog ove situacije urušavaju ekonomiju i drštvo, te da će biti psoljedica u zdravstvu i školstvu.

“Pacijenti su ograničeni u pristupu zdravstvenim institucijama i uslugama. Teško je naći balans između mjera, objektivne potrebe i realnog svakodnevnog života. Mi možemo proglasiti lockdown u KS, ali šta to vrijedi kada nekoliko kilometara niže imate općinu u drugom kantonu ili 300 metara drugi entitet. Mjere mogu biti korisne samo na nivou FBiH”, kazao je.

N1

Problemi u Kantonu Sarajevo su sada porodični klasteri jer se virus prenosi lokalno, a pacijenti ne znaju gdje su se zarazili. Upozorio je da ne treba ići na velika okupljanja ni mjesta gdje se organizuju zajedničko objedovanje.

Kada je riječ o izborima, kazao je kako je Krizni štab KS u redovnom kontaktu sa CIK-om te da će ovih ana održati i sastanak kako bi se razgovaralo o svim bitnim aspektima za taj dan.

“Ne bi bio problem održavanje izbora jer se održavaju u velikim prostorima. Ako se sve organizuje kako treba – može se stajati vani, uvoditi ogrnaičen broj ljudi, uvesti dezinfekciju i da svi da nose maske, onda nema smetnji za održavanje izbora. Rijetko ko se zarazio na Vrelu Bosne, u prodavnici ili apoteci, ali se zaraze u klubovima i na sličnim okupljanjima”, kazao je Beganović.

Apelovao je na građane da nose maske, drže distancu i češće peru ruke, s ciljem kako bi se situacija poboljašala, a zdravlje svih nas bilo sačuvano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad