Radojičić: Očekujemo trocifrene brojeve i u narednim danima (VIDEO)

Vijesti 21. okt 202010:44 > 11:05
Grad Banja Luka

Epideimiološka situacija u Banjaluci pogoršava se iz dana u dan. Trenutno je 1.001 zaraženo, a u kućnoj izolaciji se nalatz 1.619 pacijenata. Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je kako će od danas Gradska uprava raditi sa samnjenim brojm uposlenika, a da će veći broj raditi od kuće. Pozvao je sve poslodavce da organizuju rad u smjenama i grupama, te, ukoliko je moguće, većinu posla obavljaju od kuće.

“Došlo je do izrazitog pogoršanja u posljednjih 10-ak dana što je opteretilo zdravstveni sistem. Mi smo prije dva mjeseca procijenili da je početkom jeseni moguće pogoršanje zato što se veći broj osoba nalazi u zatvorenim prostorima, vraćaju se s godišnjih odmora itd. Rast je veći od očekivanog. U ovom trenutku imamo preko 1.000 pozitivnih u Banjaluci i veći broj osoba u izolaciji. Ne možemo govoriti o klasterima već dugo vremena koji bi se mogli ugasiti da bi zaustavili širenje epidemije. Ako postoji neka svijetla tačka to je da je stopa smrtnosti niska u odnosu na broj oboljelih”, rekao je Radojičić.

Naglasio je kako su, kao i sve zemlje, ušli u period recesije i da cilj mora biti, pored čuvanja zdravlja i života građana, sačuvati što veći broj radnih mjesta.

O ukupnog broja zaraženih, 6,5 posto ih ima težu kliničku sliku. Iz Doma zdravlja Banjaluka kažu da su podaci izuzetno zabrinjavajući. Najveći broj obljelih je u dobnoj grupi od 20 do 60 godina, do kdo širenja virusa nije došlo u vrtićima i školama.

Gradski štab Banjaluka naložio da sve javne ustanove i trgovine ograniče broj ljudi koji borave unutra kako bi se držala distanca. Radojičić je naglasio kako će objekte u kojima je zabilježen jedan prekršaj biti kontrolisani svakodnevno, a ukoliko naprave još jedan prekršaj mogu biti zatvoreni i to trajno.

“Svi javni prostori će biti dezinfikovani, a privatni objekti moraju angažovati profesionalne osobe da im izvrše dezinfekciju prostora do ponedjeljka”, rekao je.

Istakao je kako se očekuje da će Banjalukai dalje imati trocifrene brojeve obojelih te poručio kako je neodgovorno održavati bilo kakva veća okupljanja. 

“Nismo se odlučili za zabranu jer bi bila politički protumačeni. Smatramo da politički subjekti moraju pokazati odgovrnost prema građanima i opredijeliti se da je ljudski život važniji od glasova u kampanji.  Civina zaštita obavezana za nabavku zaštitne opreme za dan izbora”, kazao je Radojičić.

Rekao je kako će javni prevoz biti u funkcijo po postojećem režimu sve  dok se nastavni proces i radni bude odvijao, a kontrolni organi trebaju izvršiti pregled svih linija. U planu je i otvaranje treće ambulante za Covid pozitivine pacijente. To će biti u što kraćem roku”, rekao je Radojičić.

Iz Doma zdravlja su apelovali na građane da se pridržavaju mjera distance, nošenja maski i da izbjegavaju velike skupove jer se u narednim danima očekuje povećanje ne samo broja oboljelih, već i smrtnih slučajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad