Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio poziv građanima

Vijesti 21. okt 202011:40 > 11:51
N1

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva je 20.10.2020. donio nove preporuke kojima se, između ostalog, svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće gdje god je to moguće.

“Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva”, apeluju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na mjere lične zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.

“Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica”, poručuju.

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke kojima se, između ostalog, svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće gdje god je to moguće.

“Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti – informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela. Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru”, stoji, između ostalog u Preporukama koje možete naći NA OVOM LINKU.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 16.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZOVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naćiNA OVOM LINKU.

“Redovno čistite i dezinficirajte radni prostor – posebno ručke na vratima, telefone, tastature, dugmad u liftu, kuhinje i kupatila.

Održavajte dva metra distance između radnih kolega i klijenata.

Redovno perite ruke sapunom i vodom ili upotrebljavajte maramice na bazi alkohola.

Ako kišete ili kašljete pokrijte usta laktom.

Ukoliko se ne osjećate dobro ostanite kod kuće – u slučaju potrebe potražite liječničku pomoć”, navedeno je iz Kriznog štaba FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad