Nenad Nešić u MUP-u RS

Vijesti 21. okt 202014:33 > 14:37
N1

Nakon što je DNS izašao iz koalicije u RS, Milorad Dodik najavio je da će se neke bezbjednosne službe baviti sa Nenadom Nešićem. To se i desilo - Nenad Nešić danas je u pratnji advokata bio u MUP-u RS, gdje je trebao biti saslušan.

Za N1 kaže da izjavu nije dao, da se saslušanje nije desilo, ali da će je dati nadležnom Tužilaštvu.

“Potpuno vjerujem institucijama”, rekao je Nešić u telefonskom razgovoru.

U DNS-u vjeruju da će zbog političke odluke da napusti koaliciju sa SNSD, Milorad Dodik pokušati da se preko istraga i policije, obračuna sa “neposlušnim” Nešićem.

U MUP-u su Nenada Nešića trebali saslušati zbog dva krivična djela – zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te iznuda. Dva okružna tužilaštva potvrdila su nam da predmeti protiv Nešića postoje, jedan je star nekoliko mjeseci, drugi čak dvije godine.  Izvještaje o krivičnom djelu je u oba slučaja dostavio MUP RS.

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 25.02.2020.godine, donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Nenada Nešića, zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 4. u vezi sa stavom 1. i 2. KZ RS. S obzirom da se predmet nalazi u fazi istrage, više informacija ne možemo saopštiti”, rekli su za N1 iz OJT Banjaluka.

“Na osnovu Vašeg zahtjeva od 19.10.2020. godine upućenog Okružnom javnom tužilastvu u Istočnom Sarajevu, obavještavamo Vas da je protiv Nenada Nešića, v.d.direktora JP “Putevi RS” Banja Luka podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dana 12.10.2018. godine od strane Policijske Uprave Istočno Sarajevo. U gore navedenom Izvještaju, imenovani se sumnjiči da je počinio krivično djelo Prinuda iz člana 14 I . stav 1 . Krivičnog zakonika Republike Srpske. Trenutno se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, a u cilju dokazivanja gore navedenog krivičnog djela. Nakon prikupljana svih relevantnih dokaza i činjenica u vezi sa ovim predmetom, postupajući tužilac će donijeti tužilačku odluku.”

U Tužilaštvima u RS postoji više krivičnih prijava protiv funkcionera DNS na određenim funkcijama. Kako je potvrđeno u OJT Banjaluka vodi se istraga u Predmetu protiv prijavljene Daliborke Kerezović, direktorice ŠGG Oštrelj. Predmet se nalazi u radu i u fazi je provjera, sve zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 315. KZ RS.

Inače, Kerezovićeva je jedna od DNS-ovaca koja je , kako penose mediji odlučila da ostane uz raniju odluku DNS i podrži SNSD kandidate na lokalu, te je tako za sada izbjegla smjenu sa direktorske funkcije.

DNS-ovim lokalnim odborima danas u 15 časova ističe rok za opredjeljenje o podršci na lokalnim izborima, a konačnu odluku donijeće Predsjedništvo stranke u narednih par dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad