O jednom Covid pacijentu brinu četiri medicinara

Vijesti 21. okt 202016:51 > 19:22
N1

Sarajevski Podhrastovi izolatorij je u kojem su smješteni teži Covid bolesnici. Svakog dana ovdje, kao i u drugim bolničkim ustanovama širom Bosne i Hercegovine, traje mukotrpna borba ljekara i drugog medicinskog osoblja za ozdravljenje pacijenata. O jednom Covid pacijentu brinu četiri medicinara.

Oni zahtijevaju angažman otprilike četiri osobe na takvog jednog pacijenta. Potrebno ih je povremeno okretati na trbuh da bi lakše disali, da se oslobodi dijafragma i potrebno je raditi razne manipulacije što nipošto ne mogu raditi samo dva čovjeka“, istakla je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Fatima i Esad žive u neposrednoj blizini izolatorija, različito podnose trenutnu situaciju.

Šta bude suđeno to mora tako biti. Čuva se što je naređeno ne idemo nigdje, ne idemo u gradski prijevoz“, rekla nam je Fatima.

Ovo samo psihički narod ubijaju, ionako narod ode, postade zemlja staraca“, navodi Esad.

Rekordi se nižu iz dana u dan i broj novozaraženih raste. Zbog brojnih nedoumica i nejasnoća u proteklom periodu, kao i različitih stavova struke građani sve više zbunjeni i puni nepovjerenja.

“Ne može sve stati na maskama i rastojanju, treba neke nove metode. Ovaj pritisak na ljude putem neki kazni to je kontraproduktivno”.

“Mislim da je ovo neopravdano i da je ovo dio neke igre moćnika, prije svega farmaceutskog lobija”.

“Svako bi trebao da preuzme dio svoje odgovornosti vezano za situaciju, i da se više misli o tome, a ne da se samo kažnjavamo i stalno neke rigorozne mjere”, kažu građani Sarajeva.

Nadležni donose odluke, a policijski organi i organi inspekcije brinu o njihovom sprovođenju. U Republici Srpskoj pak postoje presude u kojima se jasno naglašava da je uloga Republičkog štaba izričito savjetodavna. No ukoliko njihove preporuke slijede i odluke nadležnih ministarstva, onda su to naredbe za koje se može biti kažnjen.

Zato nemojte zamjeriti ni inspekciji ni vladi što ovo radimo jednostavno smo prinuđeni da to radimo. I pored ovoga svega mi idalje idemo sa pisanim, usmenim upozorenjima sa obukama šta sve treba da se radi“, izjavio je Dragutin Škrebić, v.d. direktorica inspektorata RS.

I dok se za kažnjavanje građana pribjegava čak I izmjenama zakona, istovremeno se već godinama ne mijenja visina plate izabranim zvaničnicima, za što bi bila potrebna izmjena ustava. Između odgovornosti i brige za vlastito zdravlje građanima u BiH još jedino preostaje nada da dnevne statistike zaraženih će biti daleko niže što bi uslovilo i ukidanje kaznenih mjera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad