Evropa i regija "gore": Za pet dana pola miliona zaraženih

Ilustracija

Nagli porast u broju novozaraženih posljednjih dana bilježi cijela regija. Više od hiljadu i po novozaraženih u Sloveniji, a i u Hrvatskoj. Srbija je nakon jučerašnjeg dana zabilježila skok novozaraženih. U Evropi je najteža situacija u Češkoj, Slovačoj i Poljskoj.

Hrvatska danas bilježi novi rekord, 1.424 nova slučaja zaraze korona virusa. Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija prednjače u broju novooboljelih, Zajedno preko 500 novih slučajeva. Umrlo je 11 osoba. “Lockdown” su za nadležne krajnje mjere

Zemlja koja je među najuspješnjijim bila u borbi protiv COVID-a 19, Slovenija, sada bilježi veliki rast novooboljelih. Glavni grad Ljubljana je grad duhova. Na snazi u cijeloj zemlji, koja u posljednja 24 sata broji više od 1.500 zaraženih, policijski je sat.

“Još proljetos smo svi očekivali da će doći do drugog vala. Mislim da smo sada zakasnili s mjerama, pogotovo što se tiče ranjivih skupina”, kaže Katarina, Ljubljana.

“Mislim da policijski sat nema smisla. Ljudi su, mi smo odgovorni. Niko ne želi da se zatvori cijela zemlja i sva poduzeć”, dodaje Branka, Ljubljana.

I danas iz slovenske vlade apeliraju na poštivanje pravila i solidarnost:

“Velika većina je razumjela i poštuje odluke, mjere i pomaže u ovoj situaciji. Razumjeli ste i odluku o ograničenju kretanja u noćnim satima. Nekoliko pojedinaca još jednom je pokazalo da ne razumiju ili da ne žele razumjeti da je stanje vrlo zahtjevno i da je potrebna pomoć svih, svakoga od nas”, poručuje glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kecin.

Visok skok bilježi i Srbija. Nakon jučerašnjih 326, danas 512 novih slučajeva. Pojedini u kriznom štabu razmišljaju ponovo o vanrednom stanju.

“I u Evropi skok novozaraženih. Slovačka, Češka i Poljska ponovno su zabilježile rekordan broj slučajeva korona virusa. U Češkoj je dnevni broj umrlih prešao 100, broj slučajeva se u Poljskoj udvostručio u manje od tri sedmice. Zdravstveni sistem je na koljenima”, ističe Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba Srbije.

“Suočavamo se s vrlo opasnom situacijom drugog vala virusa i moramo otvoreno reći da postoji rizik od trećeg vala. Sve ovisi o tome hoće li se uspjeti pronaći cjepivo protiv Covida. Prema tome, nestabilnost je realna mogućnost u dugoročnoj perspektivi”, zaključuje poljski premijer Mateusz Morawiecki.

U Austriji gotovo 2.000 novozaraženih, širenje zaraze i u Velikoj Britaniji koja se odlučila na parcijalno zatvaranje, što izaziva pobunu dijela stanovništva

“Iskreno se nadam da će se stanovnici Manchestera zajednički boriti. Svi se moramo boriti kao jedan, poslati glasnu poruku Londonu i cijeloj vladi i reći ‘Ne, nećemo se predati i nećemo se zatvoriti'”, poručuje trener Anthony Cunningham

Širenje zaraze ne jenjava u Španiji jer su jučer imali drugi najveći dnevni porast, Njemačkoj, Italiji. U Napulju su djecu izveli na nastavu u – dvorišta i na stepenice.

“Radimo sve što možemo da poštujemo pravila jer mislim da je situacija vrlo ozbiljna u Italiji. Imamo veliki respekt prema pravilima i dramatičnoj situaciji kroz koju prolazimo”, navodi učitelj Tonino Stornaiuolo.

Broj aktivno zaraženih u Evropi jučer je bio 3,8 miliona, pola miliona više nego prije pet dana. Zdravstveni sistemi najveći su izazov, isti za sve zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad