Nove mjere su stigle u Sarajevo, šta one konkretno podrazumijevaju

N1

Od sutra u srednjim školama Sarajevskog kantona isključivo će biti online nastava, odlučio je to Kantonalni krizni štab zbog značajnog broja zaraženih korona virusom. Odluku o eventualnim promjenama načina nastave u osnovnim školama roditelji i nastavnici još čekaju.

Pred roditeljima dva pitanja: kome ostaviti djecu, te kako objasniti gradivo koje su davno učili.

Pretpostavljam da je većini roditelja nižih razreda jasno, kada su veći razredi, pretpostavljam da je djelimično jasno, da djelimično mogu da prenesu to znanje, u tome je i najveći problem. Najveći problem je apsurd, u smislu da u školi moraju da drže distancu, međutim kada izađu napolje djeca se uredno igraju“, kazao je Nermin Čuturić.

U izmijenjenim okolnostima traže izmjenu pravilnika o ocjenjivanju i izostancima.

Prema postojećem pravilniku, dijete u pola godine, odnosno u jednom polugodištu može dva puta da izostane uz pravdanje roditelja. Sada imamo preporuke epidemiologa gdje se kaže da ukoliko dijete ima blago povišenu temperaturu simptom, ili je imao kontakt sa nekim ko je pozitivan, dijete ostaje kući. Kako i na koji način pravdati te izostanke“, navela je Merima Bećarević.

Nastavnici, kao i roditelji čekaju odluku, nastavak kombinovane nastave, ili prelazak na online predavanja.

Ako je situacija takva da nemamo druge opcije, da ne možemo ići u učionicu, mnogo je bolja opcija online nastava čista nego kombinovani model. Šta kombinovani model za vas kao nastavnika znači? Ne dupli posao, već trostruki posao. Imate poseban posao da pripremite materijale, da održite online nastavu, poseban za nastavu u učionici“, izjavila je Sanela Halač.

U prvom valu veliki problem bio je nedostatak opreme. Samo u Kantonu Sarajevo 500 učenika bilo je bez računara. Koliko ih je danas, nema podataka. No sigurno je veliki jebroj onih koji imaju računar, ali nastavu na tom računaru mora pratiti više djece u porodici.

I nastavnici koji imaju svoju djecu, a imaju obavezu da realizuju nastavu na poslu, sa đacima, i sa svojom djecom još. Ukoliko dođe do zatvaranja škola onda bismo svakako prešli na model online nastave“, naglasio je Anis Krivić.

Roditelji se i pitaju koliko je zaraženih nastavnika, a koliko učenika. U Ministarstvu obrazovanja KS pojašnjavaju da je do sada prebolovalo ili boluje od Covida-19 40-oro djece, i oko 30 nastavnika.

Epidemiološkim mjerama iz različitih razloga nezadovoljni su i roditelji, ali i nastavnici. No svi se jednako pitaju: kako nadoknaditi praznine u znanju nastale u prethodnom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad