Ajdinović: Najveći problem su tržni centri, kafići, a sada i politički skupovi

Vijesti 21. okt 202018:14 > 18:59
N1

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je u Danu uživo na N1, da je iznimno teška situacija u kojoj smo se našli, a pogotovo za kontrolne organe koji su danonoćno na terenu.

Kazao je da će inspekcija pojačano raditi, te da nije ni odahnula svih ovih mjeseci pandemije. Istaknuo je da su pri kraju snaga, iscrpljeni i kadrovski.

Kako se dogodi situacija da se u jednom ugostiteljskom objektu proteklog vikenda okupi 500 ljudi, upitao ga je voditelj N1 Zvonko Komšić. 

“To je za svaku osudu. Nas od 70 do stotinu je angažovanih na terenu i ne može se stići sve. I sa tim brojem ljudi su odgovorni. Postoje pojedinačni slučajevi gdje se ne odgovori”, kazao je. 

VEZANE VIJESTI

Za svaku osudu je, kako je rekao, i politički skup na kojem se ne poštuju epidemiološke mjere.

“Isto kao i zabava. U očima inspekcije je za svaku osudu i ravnopravno se gleda na to. Odgovornost je i na inspekcijskim i policijskim organima, tako da svako javno okupljanje mora imat dozvolu od policijskih organa. Ne znam da li je i jedna politička organizacija u BiH ostala, a da nije nesavjesno postupala”, rekao je Ajdinović.

Ko je najveći problem i ko ne poštuje mjere?

“Nama kao inspekcijskim organima jako je teško raditi analizu rizika. Imamo brojne prijave građana. To su tržni centri, to su ugostiteljski objekti, a sad imamo situaciju i političkih skupova. Nadam se da do njih neće doći. Zatvoreni prostori su najveći problem i biće vjerovatno popunjeniji tokom zimskih dana”, naveo je. 

Prijeti li nam “lockdown”, upitali smo ga. 

“Mi smo dobili preporuke od Federalnog ministarstva zdravstva prije nekoliko sedmica, u smislu ponovnog proglašenja stanja nesreće i tu bi svakako značilo da ćemo doći u tešku situaciju, gdje će ta mjera biti donesena. Možda sami sebe dovedemo u takvu situaciju, jer neće u privrednim društvima biti niko ko nije zaražen, i doći na posao, tako da ćemo sami sebe dovesti u tu situaciju i bez da donesemo te mjere”, zaključio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad