Mostarci prikupljali novčana sredstva za djecu s invaliditetom u Kongu

Vijesti 21. okt 202019:33 > 19:38
FENA / Franjevci Mostar

Na platou ispred Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla organizirana je "Misijska juha", tijekom koje je prikupljeno 3.000 maraka za Centar za hendikepiranu djecu u Kongu.

Juha se kuhala u Dompesu, a posluživali su trećari i framaši.

“Vjernici su davali dobrovoljne priloge te je na kraju skupljeno 3.000 maraka za Centar za hendikepiranu djecu u Kongu. U Rodoču su domaćice skuhale kolače koje su vjernici uzimali i davali dobrovoljne priloge, te je skupljeno 550 maraka”, navode iz Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Na platou ispred Franjevačke crkve nazočio je i dugogodišnji misionar u Kongu fra Filip Sučić.

Inače, u kongoanskom gradu Kamini hercegovački fratri utemeljili su školu za djecu s invaliditetom. Jedan od utemeljitelja bio je i fra Ante Kutleša, koji je nažalost preminuo ove godine nakon povratka u Hercegovinu.

Osobe s invaliditetom u kongoanskom društvu su na dnu društvene ljestvice, ne tako davno u prošlosti njihovi životi nisu vrijedili ništa i bili bi obredno ubijani.

Djelovanjem misija i širenjem vjere u puku danas se taj odnos polako mijenja. Škola koja je osnovana u početku je brojala 777 djece dok ih danas ima 2.500. Školi su dali naziv Bwimwa što znači Uspravljen, jer je jedan od osnovnih ciljeva ljudima s invalidnošću vratiti uspravno držanje jer su zbog nepostojanja ortopedskih pomagala prisiljeni na puzanje.

U školi nastoje da učenici završe neki od zanata, krojački, obućarski, da nauče izrađivati suvenire kao pravi mali umjetnici, što im kasnije treba poslužiti kako bi mogli samostalno živjeti od svoga rada.

Danas u školi imaju i profesore koji su nekad bili učenici škole, a također imaju i svoje redovnike i redovnice koji su angažirani na radu u školi.

Misijska juha je održana u nedjelju, u organizaciji Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, Župe sv. Petra i Pavla, Franjevačkog svjetovnog reda, Frame, Campanile i Dompesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad