Počinje izgradnja prvog dijela prve dionice Prve transverzale

Vijesti 21. okt 202020:19 > 20:21
Press KS

Izgradnja prvog dijela prve dionice Prve transverzale u Sarajevu između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom ulicom i sa Tešanjskom ulicom, počinje 23. oktobra, a tokom današnjeg dana odabrani izvođači radova postavljaju zaštitnu ogradu i dovoze opremu, kako bi sve bilo spremno.

Za gradnjom te dionice, prvi put je iskazana potreba još daleke 1978. godine, stoga je početak gradnje najvažniji rezultat i zaključak današnje redovne koordinacije, kojom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Tokom naredne sedmice, kako je planirano, uklonit će se i objekti u ulici Halida Kajtaza na brojevima 26 i 32, čime se nastavlja sa pripremama terena za gradnju drugog dijela prve dionice ove saobraćajnice, to jeste dijela između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Tešanjskom ulicom i sa ulicom Braće Begić.

VEZANE VIJESTI

Do sada je na toj dionici od ulice Kranjčevićeva do firme „Penny Plus“ završeno 48,74 posto imovinsko-pravnih slučajeva, a Zavod za izgradnju KS od neriješenog broja rješava 0,72 posto njih, Općina 39,60 posto, a oko 10,94 posto ih se vodi još uvijek kao sporni slučajevi koji su ili na Sudu ili su plombirani.

Premijer Nenadić je istakao kako je za naredni sastanak neophodno dobiti plan sa građevinskim cjelinama, kako bi se uz popis svih riješenih, ali i neriješenih procesa, napravio precizan dinamički plan realizacije.

“Do sada smo ostvarili dobre rezultate, zbog čega je potrebno da budemo spremni i za naredne procese, kako građevinske tako i administrativne”, poručio je premijer.

Za narednu sjednicu koordinacije premijer Nenadić je najavio kako će se detaljno razgovarati oko pripreme i početka izrade glavnog projekta od djela izlaza iz Tunela „Kobilja Glava“ do Jošaničke petlje. Kako bi se i ovo pitanje rješavalo paralelno sa izvođenjem radova na segmentnim dionicama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad