Mektić za N1: Neće me strpati u zatvor, ne mogu

Vijesti 21. okt 202020:39 > 20:57
N1

Državni parlamentarac Dragan Mektić rekao je večeras da je Vijeće koje vodi raspravu u Sudu Bosne i Hercegovine ''vrlo korektno'' te da ne očekuje da će završiti u zatvoru.

Ponovo je kritikovao rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine ocijenvši da ”ne rade nijedan ozbiljan slučaj”.

VEZANE VIJESTI

‘Tužilaštvo, ovakvo kakvo je, neće pokrenuti i istraživati ništa što je vezano niti za visoki kriminal i korupciju u Republici Srpskoj, i ništa što je vezano za kriminal određenih političkih partija. Ne rade nijedan ozbiljan slučaj i predmet. Tužilaštvo je ušlo u jednu fazu, to je strašno, rade isključivo na montiranim procesima’‘, dodao je on.

Potom je dodao da Tužilaštvo pet godina istražuje njegovu diplomu te da postoji nekoliko osoba koje su konstantno pod posebnom pažnjom ove institucije.

‘U posljednje vrijeme Tužilaštvo BiH se bavi sa Draganom Mektićem. Imam 7-8 istraga u Tužilaštvu BiH, ni poznati terorista Carlos nije imao toliko postupaka. Oni pet godina neće da završe istragu za moju diplomu. Bave se direktorom Obavještajne službe. Vidjeli ste Tužilaštvo šta radi po pitanju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine’‘, rekao je te naveo da je Tužilaštvo pod potpunim uticajem SNSD-a i HDZ-a.

‘Na svu sreću, Tužilaštvo me ne može strpati u zatvor. Vidio sam da je Vijeće koje vodi raspravu vrlo korektno i ja sam siguran da će to završiti oslobađajućom presudom”, potcrtao je Mektić.

Govoreći o spornoj nabavci opreme za Graničnu policiju i cijenama opreme plaćene višestruko skuplje od tržišne vrijednosti, Mektić je rekao da se radilo o sredstvima koja je donirala Češka Republika.

Kako se odvijao ovaj proces?

‘Milion eura donacije, ja sam donio odluku da bude sav usmjeren na jačanje tehničkih kapaciteta Granične policije. Formirao sam jednu radnu grupu i bila su dva predstavnika Češke ambasade u Sarajevu i oni su vodili taj projekat. Prema tome, Granična policija je bila zadužena da napravi tehničku specifikaciju kompletne opreme, sve da kaže šta želi, konkretno za svaku stvar koju želi i da da procjenu cijene za svaki taj artikal koji se nabavlja. I Granična policija je uradila tu tehničku specifikaciju. Kad je to prihvatio taj projektni tim, to je došlo meni i ja sam rekao prihvatam, jer se ne razumijem ni u dron ni u termovizijsku kameru’‘, ispričao je poslanik u državnom Parlamentu i nastavio:

‘Češka ambasada je zahtijevala da se ponude dostave na tri adrese, to je bio zahtjev donatora, i da bude jedna češka firma. Nisam radio kao ostali, radio sam onako kakvi su bili zahtjevi donatora”, dodao je on.

Mektić je u večerašnjem Pressingu govorio i o izlasku DNS-a iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, a komentarisao je i ostale aktuelne teme. Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad