Fazlić: Ako treba migrante ćemo primiti u svoje kuće, Biru ne otvaramo

Vijesti 22. okt 202010:06 > 10:28
N1

"Tri godine pomažemo migrantima, tri godine smo žrtve migrantske krize i umjesto da Bišćane nagrade za njihovu požrtvovanost, međunarodna zajednica nas kažnjava", rekao je za N1 Šuhret Fazlić, gradonačelnik Grada Bihaća.

Kazao je kako za tri godine nisu realizovani zaključci sa sastanka u Briselu kada je rečeno da se Unsko-sanski kanton treba rasteretiti. Jučer je održao i online sastanak s predstavnicima Evropskog parlamenta kako bi ih upoznao sa situacijom jer su sva infrastrukturna uluganja međuanrodne zajednice skoro pa potpuno zaustavljena.

“U tome svemu dolazimo u situaciju da nas kažnjavaju, da nas stavljaju na crnu listu, što ne možemo dozvoliti. umjesto da u evropskim okvirima budemo valorizacija onoga što smo uradili tokom migrantske krize, ispadamo neposlušnici. Napravili smo kamp Lipu, dali svoje zamljište i pola miliona KM, a oni sada kažu da je to trebao biti privremeni centar zbog korone, a u martu nismo imali niti jednog oboljelog dok sada imamo veliki broj. Migranti na ulicama su opasnost i za sebe iza građane u ovom periodu”, rekao je Fazlić.

Istakao je kako međunarodne organizacije koje finansiraju Lipu, nisu pripremili ovaj kamp da bude spreman za zimu.

“Očigledno je strategija da se dovedemo pred svršen čin, da opadne sniijeg i da imamo hiljade migranata na ulici. Mi sebi više Biru ne možemo dozvoliti bez obzira ko bio na vlasti u USK. Od prvog dana govorim da je ponašanje Evrope licemjerno. Nama i dalje dolaze migranti sa svih strana BiH. Planina iznad Bihaća i šuma iznad Velike Kladuše su okupirane. Hrvati ih vraćaju, a sudeći po izvještaju vraćaju ih u vrlo teškom stanju isprebijane i traže medicinsku pomoć”, rekao je Fazlić.

Naglasio je kako mu smeta šti opet očekuju rješenja od njih, a sve je stalo nakon što su zatvorili Biru.

“Bojim se da će se 15. novembra Lipa zatvoriti, da će se oni (međunarodne organizacije, op.a.) povući i da će se opet tražiti rješenje. Mi ćemo ih voditi kućama, ja sam spreman da tražim to od građana, ali Bira ne može da bude otvorena jer smo imali mnogo problema”, rekao je Fazlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad