Iz EK za N1: Vlasti u BiH moraju pod hitno pružiti sklonište svim izbjeglicama

Vijesti 22. okt 202017:02 > 17:08
N1

Europska unija je u periodu od 2018. godine do danas osigurala 60,5 miliona eura za potrebe izbjeglica i migranata u BiH te za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijama u zemlji, navedeno je u odgovoru za N1 iz Europske komisije.

Humanitarna podrška EU rješava najhitnije potrebe kao što su hrana, voda, skloništa, sanitarije, zdravstvena zaštita, topla odjeća, te pomoć pri zaštiti, a osim ove BiH je od 2007. godine primila i značajnu podršku od koje je 38,5 miliona eura upućeno za podršku upravljanjem granicama.

“EU je dodijelila značajnu financijsku podršku za Bosnu i Hercegovinu do danas (530 miliona eura kroz IPA-II program u Višegodišnjem financijskom okviru za period 2014.-2020.), te ima namjeru da nastavi podršku i u budućnosti,” rečeno je iz EK za N1.

Što se tiče financijske podrške kroz Višegodišnji financijski okvir za period 2021-2027, EK trenutno nije u mogućnosti dati detaljnije informacije budući da su pregovori Europskog parlamenta s Vijećem EU o IPA-III instrumentima pomoći još uvijek u toku.

“Komisija je tražila od vlasti da u potpunosti iskoriste financiranje EU, kroz osiguravanje efikasne kordinacije i upravljanja migracijama i azilom na svim nivoima. To je ključni prioritet iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Vlasti moraju hitno pružiti sklonište svim izbjeglicama i migrantima u potrebi, kako bi se izbjegao rizik humanitarne krize tokom dolazeće zime,” naglasili su u Briselu, dodavši kako će EU I dalje biti uz građane BiH u borbi sa ovim izazovom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad