EU promijenila restrikcije putovanja: Šta to znači za BiH

Vijesti 22. okt 202018:17 > 18:23
AFP

Bosna i Hercegovina se ni ovaj put nije našla na listi zemalja za koje su ukinuta privremena ograničenja neobaveznih putovanja u zemlje Europske unije i zonu Schengena, uvedena tokom pandemije korona virusa, objavljeno je danas iz Brisela.

EU institucije su nakon redovnog pregleda situacije u trećim zemljama donijele odluku da će od 22. oktobra postepeno ukidati ograničenja putovanja za slijedeće zemlje: Australiju, Japan, Novi Zeland, Ruandu, Singapur, Južnu Koreju, Tajland i Urugvaj, kao i za Kinu, ali podložno potvrdi o reciprocitetu.

Kriteriji koji određuju pravila putovanja za treće zemlje se odnose na epidemiološku situaciju u tim zemljama, kao i mjere sprječavanja širenja epidemije, što između ostalog uključuje ograničavanje društvenih kontakata, ekonomske i socijalne aspekte.

Europska komisija je 16. marta ove godine donijela odluku o privremenom ograničavanju svih neobaveznih putovanja iz trećih zemalja u EU u trajanju od mjesec dana. Odluka je ostala na snazi I u narednim mjesecima, a popis zemalja za koje se evntualno ukidaju ograničenja se preispituje svakih petnaest dana.

Podsjećamo, prema podacima entitetskih zavoda i Brčko distrikta, u Bosni i Hercegovini registrovano je 999 novih slučajeva zaraze korona virusom u protekla 24 sata. Preminulo je čak 20 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad