Martina Mlinarević i njen suprug iz Češke: Ovdje je apsolutno sve zatvoreno

Vijesti 22. okt 202018:22 > 18:49
N1

Martina Mlinarević, ambasadorica BiH u Češkoj i njen suprug Goran, gostujući u Danu uživo na N1, su rekli da je situacija u Češkoj teška, te da je jučer ta država imala 15.000 zaraženih.

“Češka se početkom pandemije najbolje borila u Evropi, a sad je došla do najgore statistike. Čak se Vlada izvinila zbog neadekvatne reakcije, nakon što su se Česi vratili sa odmora, jednostavno pandemija je buknula ponovo. Situacija je i u BiH jednaka kao u Češkoj”, naveo je Goran.

Kazao je i da su mjere pooštrene, te da je zatvoreno sve osim prodavnica životnih namirnica.

“Apsolutno je sve zatvoreno, ulice su prazne, preporučen je rad od kuća, škole su zatvorene… Život se vratio u ružan ritam”, rekao je.

Ambasadorica BiH u Češkoj je dodala da je vojska pripremila i poljsku bolnicu sa 500 kreveta.

“Jučer su imali 15.000 oboljelih. Strašno skaču brojku. Pribrojavaju se da se ne desi potpuni kolaps zdravstva jer oni znaju tačno koliko pacijenta mogu primiti”, istaknula je.

Govoreći o bh. državaljanima u Češkoj, kazala je da ima poziva prema ambasadi, te da je jedna studentica pozitvna.

“Danas smo se čuli, dobro se osjeća. Obično smo najviše na raspolaganju studentima, jer drugi imaju svoje obitelji”, rekla je. 

U srijedu je predala akreditivna pisma predsjedniku Češke Republike Milošu Zemanu. Nije krila oduševljenje, rekavši da je to kruna svim ambasadorima.

“Ono što je specifično je da se dešava u jeku pandemije. U Češkoj nije bilo predaje akreditiva još od januara. Dva dana smo prije dobili da će nas predsjednik primiti. Izrazio mi je izvinjenje jer nisu intonirane ni nacionalne himne, niti je mogla biti postrojena garda. Poželio mi je sretan rad u Češkoj”, rekla je ambasadorica BiH u Češkoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad