Višković: Zatvaranje posljednja opcija koja nikom ne treba

Vijesti 23. okt 202007:45 > 07:48
N1

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da svi građani moraju da poštuju mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja korona kako ne bismo došli u situaciju koju smo imali tokom proljeća.

Višković se zalaže za “gvozdenu” disciplinu kako bi se izbjegao takozvani lockdown, odnosno zatvaranje. Ocjenjuje da mjere poput nošenja maski, zabrane privatnih okupljanja više od 10 osoba i zabrane muzike uživo, nisu nečiji hir, niti represija, već zaštita zdravlja stanovnika i ekonomije. U suprotnom, kaže, slijedi scenario koji smo već imali tokom proljeća.

Višković ističe da je zatvaranje posljednja varijanta koja ne treba nikom u Republici Srpskoj.

“To bi sigurno, u ovom trenutku, značilo i ekonomski slom Republike Srpske, a pitanje je i koliko bi naši ljudi i psihički i zdravstveno izdržali ponovo jedan takav udar kao što je bio u martu i aprilu”, naglasio je entitetski premijer.

Višković je apelovao i zamolio građane da svojim ponašanjem doprinesu da ne dođe do zatvaranja preduzeća, ugostiteljskih objekata, škola, bolnica… jer, kako je rekao, privreda ne bi podnijela još jedno zatvaranje i posljedice bi bile nepopravljive dugi niz godina.

On je naveo da epidemiloška situacija nije nimalo dobra, te da je cilj mjera da se ne dođe u poziciju iz marta ove godine.

“Imamo iskustva, znamo kroz šta smo prošli, i samo je do nas hoćemo li biti odgovorni i sačuvati zdravlje i ekonomiju”, poručio je Višković.

Dodao je da se u ovom trenutku ne razmišlja o zatvaranju škola i vrtića, jer oni nisu mjesto širenja virusa.

Kada je riječ o predizbornoj kampanji, Višković je pozvao sve političke subjekte da se pridržavaju mjera, istakavši da institucije čine sve da situaciju drže pod kontrolom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad