Borrell odgovorio na poslaničko pitanje o stavu Milorada Dodika

Vijesti 23. okt 202011:44 > 11:49
FREDERICK FLORIN / AFP

EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava „koje bi mogle doprinijeti političkim podjelama i negativno uticati na dobrosusjedske odnose,“ rekao je potpredsjednik Evropske Komsije i šef diplomatije EU Josep Borrell.

On je na taj način odgovorio na poslaničko pitanje da li bi trebalo pokrenuti diskusiju o stavu Milorada Dodika, da bi Republika Srpska trebalo da bude tretirana na isti način kao Kosovo, u kontekstu priznavanja kosovske nezavisnosti.

Borell je dodao da od svih političkih lidera u regionu zapadnog Balkana očekuje da aktivno podrže dijalog Beograda i Prištine.

“Cilj dijaloga Beograda i Prištine, koji podržava EU i koji se bavi svim neriješenim pitanjima, je da dvije strane postignu sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa. To će doprinijeti stabilnosti u regionu zapadnog Balkana u cjelini”, naveo je Borell u pisanom odgovoru.

On je ponovio dobro poznat stav Brisela da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi od suštinske važnosti za dalje evrointegracije svih država regiona.

Borel je još podsjetio da je put Bosne i Hercegovine ka EU zasnovan na 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske Komisije o prijavi BiH za članstvo u EU, koje je Evropski savjet odobrio u decembru 2019. godine i dodao da „Komisija prati napredak u ispunjavanju ovih ključnih prioriteta, uzimajući u vidu i nedavno objavljeni godišnji paket za proširenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad